Raoul Wallenberg-året 2012

Raoul Wallenberg-året 2012

 •   Raoul Wallenberg-året 2012
 •    
  ​Gata i Israel uppkallad till minne av Raoul Wallenberg

 •  
   
  Nu startar Wallenbergåret
   
  Den svenska regeringen har beslutat att under 2012 genomföra en rad aktiviteter i Sverige och utomlands för att uppmärksamma Raoul Wallenberg, det år då han skulle ha fyllt 100 år.
   
  Aktiviteterna inleds den 17 januari, eftersom det var det datumet 1945 som Raoul Wallenberg greps av sovjetisk polis.
   
  Den svenska diplomaten Per Anger beskriver Raoul Wallenberg så här:
   
  "Raoul Wallenberg var inte en hjältetyp i ordets rätta bemärkelse men han var orädd och en skicklig förhandlare och organisatör”.
   
  Den sista gången Per Anger träffade Wallenberg i januari 1945, bad han honom att sätta sig i säkerhet. Wallenberg svarade:
   
  ”För mig finns inget annat val. Jag har accepterat ett uppdrag och jag skulle aldrig kunna återvända till Stockholm utan vetskapen om att jag har gjort allt som står i min makt för att rädda så många judar som möjligt.”
   
  Med sitt civilkurage kunde diplomaten Wallenberg rädda tiotusentals ungerska judar från en säker död i nazisternas dödsläger. Efter hans gripande av sovjetisk polis 1945 har hans öde varit okänt. Ryssarna hävdar att han dog i sovjetiskt fängelse den 17 juli 1947 men många ögonvittnen rapporterar om att de sett honom efter detta datum. Hans familj har aldrig upphört att försöka få klarhet i vad som verkligen hände.
   
  En stor del av de hundratals olika evenemenag som kommer att tillägnas Raoul Wallenberg under 2012 kommer att inriktas mot barn och ungdomar. Personligt mod och styrka och att våga stå upp för andra kommer att vara det genomgående temat världen över.
   
  I Israel finns gator, statyer, byster, stiftelser, parker, frimärken och medaljer till Raoul Wallenbergs minne. Han har också i Yad Vashem i Jerusalem, ett träd som bär hans namn som är planterat utmed Avenue of the Righteous.
   
  Ambassadör Dagan i Newsmill:
   
  "Raoul Wallenbergs kamp för att rädda Ungerns judar utgör ett starkt band mellan Israel och Sverige. Baserat på denna unika, delade erfarenhet har våra båda länder särskilt goda möjligheter att samarbeta för att bevara minnet av Wallenberg och de värden han stod för."
   
   
   
  Raoul Wallenbergåret har en officiell hemsida www.raoulwallenberg2012.se


   
 •