President Peres talar till Knesset

President Peres i Knesset

 •    
  ​President Peres inför Knesset
 •  
   
  President Peres talade på onsdagen i Knesset för att fira Knessets 63-årsdag. Han tog upp frågor som behandlade processen med palestinierna och Iran och kärnenergifrågan.
   
  President Peres vände sig direkt till det iranska folket:

  ”vi föddes inte som fiender och det finns ingen anledning att vi ska leva som fiender. Låt inte fiendeskapets flagga kasta en mörk skugga över ert arv. Ni är ett känsligt folk som strävar efter vänskap och fred, inte konflikt och krig”.
   
  Angående fredsprocessen, sa Presidenten:
   
  ”Vi måste fråga oss själva vilken slags stat vi vill ha? En judisk stat inom säkra och erkända gränser, jämte en självständig och demilitariserad palestinsk stat eller ett land utan gränser som kommer att bli en bi-nationell stat? En bi-nationell stat blir en bi-nationell dispyt.  Två stater för två folk-lösningen uppmanar till förnyade förhandlingar. Igår var det lättare och det finns ingen garanti för imorgon. Det är upp till palestinierna att välja mellan Hamas väg som strävar efter terrorism eller Fatah väg, som är redo för dialog. Vi valde fred, för en historisk kompromiss.”
   
  Om det iranska hotet, sa Presidenten:
   
  ”Iran är inte bara ett hot mot Israel. Iran utgör en fara för hela mänskligheten. Den nuvarande iranska regimen är imperialistisk och strävar efter att bli den ledande kraften i regionen. Världen borde lära sig läxan från nazisternas grymheter. Som tur är finns idag en stark judisk stat. Israel kommer inte glömma de brott som begåtts i det förgångna för att försäkra att de inte upprepas. Jag stöder det amerikanska ställningstagandet och det europeiska ställningstagandet. Och jag tror att de ännu inte har sagt allt.”
   
   
 •