Nobel Laureate Shechtman

Modevecka i Tel Aviv

 •   600 deltar i TLV-FW
 •    
  För första gången på 30 år har israeliska modeskapare, modeller och journalister samlats under Tel Aviv Fashion Week  eller TLV-FW.


 •  
   
  De 600 närvarande, med mer än två dussin modeskapare, utländska och israeliska journalister deltog alla för att sponsra israeliskt mode. Till det här eventet inbjöds inga inköpare. De får komma nästa gång. Den här gången koncentrerade man sig på att exponera Israel som en modescen för hela världen med hjälp av media.
   
  Både nya och gamla israeliska modeskapare fanns på plats. Baddräktsdesigners Gideon Oberson visade sin nya kollektion, allt klassiskt svart/vitt i olika material.
  En annan veteran var Sasson Kedem. Kedem är en av de få israeliska modeskaparna som säljer till USA.
   
  En av de yngsta modeskaparna var Yaniv Persy, en prisvinnande modeskapare som gått en annan väg än den vanliga. Persy var praktikant hos John Galliano innan han började sitt samarbete med Apostrophe och Robert Cavalli. De flesta israeliska modeskapare går emellertid den ”vanliga” vägen: de studerar på Bezalel Academy of Arts and Design eller på Shenkar College of Engineering and Design  och öppnar sedan sin egen studio eller arbetar för en av de få företag som producerar kläder i Israel.
   
  Sister M, består av systrarna Meital och Rahya Mitrani som är designers av accessoarer. De började med att skapa kläder till sina Barbie-dockor och började så småningom studera design. Nu tillverkar de en variation av kläder, bijouterier, skarfs och sjalar. Sister M säljer redan i Staterna och hoppas genom Fashion Week att få visa upp sina kollektioner för en större marknad.
   
  "Tyvärr har vi inte så många företag här som gör mode men vi har talang", förklarade Gideon Oberson  på frågan om varför så många unga modeskapare öppnar sin egen studio. "Vi har 30 till 40 studenter varje år av vilka fyra till fem är mycket duktiga.
   
   
 •