Israel intresserat av skånska Cleantech-företag

Pressmeddelande

 •   Kunskapsutbyte mellan två länder som ligger i framkant
 •    
  Israel requires "the study of desalination, massive utilization of solar energy, preventing waste of useful rainwater and maximization of power from wind turbines..."
  David Ben Gurion, former Prime Minister of Israel - 1955
 •  
   
  Pressmeddelande 2012-04-03
   
  Israel intresserat av skånska Cleantech-företag
   
  I samband med Israels ambassadör i Sverige, Benny Dagan, officiella besök i Skåne besökte cleantech-delegation, ledd av professor Eilon M. Adar, på tisdags förmiddagen Malmö Cleantech City. Ambassadören och delegationen träffade representanter från flera Skånska cleantech-företag där diskussionerna fokuserades på ökat utbyte och framtida samarbetet som skulle vara fördelaktigt för båda parter. Värd för besöket i Skåne är landshövding Göran Tunhammar, Länsstyrelsen i Skåne och Region Skåne.
   
        ”Kunskapsutbyte mellan två länder som ligger i framkant i utvecklingen av nya, gröna och hållbara lösningar är givande för båda parter. Israeliska ambassadörens besök i Skåne är välkommet och vi kan konstatera att Sverige och Israel har mycket gemensamt”, säger landshövding Göran Tunhammar.
   
  Sverige och Israel är de två länder i världen som spenderar störst andel av BNP i forskning och utveckling. I den nyligen publicerade Global Cleantech Innovation Index rankades Israel som tvåa i världen och Sverige som trea.
   
        ”Cleantech kan stärka samarbetet mellan Israel och Skåne. Skåne har många intressanta företag inom Cleantech och ett mycket framgångsrikt universitet för forskning och högre utbildning. Ett samarbete bör vara i bådas intressen”, säger Benny Dagan, Israels ambassadör i Sverige.
   
  Flera av världens mest framgångsrika Cleantech-företag kommer från Israel och Sverige. Strategiska och långsiktiga satsningar på forskning och utveckling har gjort att innovationer från Sverige och Israel är av stor betydelse för klimatet. Stockholm Environmental Insitute och Stockholm Resilience Center är exempel på institutioner i framkant när Sverige bidrar i det internationella klimatarbetet. Israeliska TaKaDu är det högst rankade europeiska företaget på prestigefulla Global Cleantech-listan med sitt system för att minimera vattenslöseri.

  För mer information, kontakta:
  Uri Rothman
  pressoffice@stockholm.mfa.gov.il
  08-528 06 523
   
   
 •