Enhet ger stabilitet

Ny enhetsregering i Knesset

 •   Enhet ger stabilitet
 •    
  ​Premiärminister Netanyahu i Knesset
 • Foto:GPO
   
  PM Netanyahu: Enhet ger stabilitet
   
  Tisdag den 8 maj informerade Premiärminister Netanyahu om diskussionerna som förts med Kadima och Shaul Mofaz och beslutet som tagits för att skapa en nationell samlingsregering.
   
  Premiärminister Netanyahu och Kadimas partiordförande Shaul Mofaz berättar om de fyra prioriteringarna som enhetsregeringen kommer att fokusera på:
   
  Först och främst kommer den s k Tal-lagen (lagen som tillåter yeshiva-studerande att skjuta upp sin militärtjänstgöring) att ses över och kommer att ersättas av en rättvis och jämlik lösning för att integrera haredim (ultrareligiösa) i militärtjänstgöringen.
   
  Det andra är att utveckla en ”ansvarsfull budget för säkerhet, ekonomiska och sociala frågor”.
   
  Den tredje prioriteringen för enhetsregeringen kommer att vara att ”ändra regeringens struktur” och den fjärde att ”ansvarsfullt föra fredsprocessen framåt”.
   
  Både Netanyahu och Mofaz påpekade under en presskonferens att med Kadimas 94 platser kommer denna koalition att bli den största i landets historia och man hoppas kunna uppnå ”historiska” lösningar på problemen som beskrivs.
   
  Mofaz påpekade också att ”ledare måste ta stora beslut”. En nationell enhet är ett tillfälle att ”tillsammans” ta itu med landets svåra utmaningar.”
   
  Kadima kommer inte att få några ministerposter eller Knessetplatser utan går med i regeringen endast för att ” lösa stora frågor som Israel står inför”.
   
  President Peres gratulerade Premiärminister Netanyahu för beslutet och sade att en nationell samlingsregering är bra för Israels folk och för Staten Israel. Inför de utmaningar som landet står inför krävs en bred nationell enhet.
   
 •