ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μιχαέλ Χαράρι:

 •   Η Διεθνής Τρομοκρατία απαιτεί Διεθνή Δράση
 •    
  Η τρομοκρατία χτύπησε και για άλλη μια φορά αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.  Πράγματι, από τις αρχές του 2012 παρατηρείται ένα αυξανόμενο κύμα ενορχηστρωμένης τρομοκρατικής δραστηριότητας.  Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα, πολύ λίγη σημασία δόθηκε από τη διεθνή κοινότητα σ’αυτήν την απειλή που συνεχώς μεγαλώνει.
   
  Η επίθεση της 18ης του Ιούλη σε τουριστικό λεωφορείο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, ένα ήσυχο θέρετρο στη Βουλγαρία, προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του κόσμου έναντι στην τρομοκρατία. Όμως αυτό ήταν απλά το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μια μακρά λίστα από τρομοκρατικές επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών και άλλων δυτικών στόχων. Οι περισσότερες αποτράπηκαν, δυστυχώς όμως, κάποιες άλλες πέτυχαν. Έξι αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Μπουργκάς, ανάμεσα σ’αυτούς και ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η γυναίκα ενός Ισραηλινού διπλωμάτη τραυματίστηκε σοβαρά από βόμβα στο Νέο Δελχί, ενώ μια ταυτόχρονη επίθεση στην Τιφλίδα της Γεωργίας αποτράπηκε έγκαιρα. Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο οι ΗΠΑ αποκάλυψαν μια συνομωσία εναντίον του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον και μόλις πριν από λίγες μέρες, οι Κυπριακές αρχές συνέλαβαν ένα μέλος της Χεζμπολάχ που σχεδίαζε επίθεση. Απόπειρες για άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων έγιναν και στην Ταϊλάνδη, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και την Κένυα, αλλά απέτυχαν. 
   
  Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σ’αυτές τις τρομοκρατικές δραστηριότητες:  το Ιράν. Για όλα αυτά θα πρέπει να ανατρέξουμε είτε στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ή στον εντολοδόχο τους, τη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν ήταν είτε Ιρανοί πολίτες είτε πρωτοπαλλήκαρα της Χεζμπολάχ. Κάποιοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τρομοκρατικές υποδομές για μελλοντικές επιθέσεις και άλλοι πιάστηκαν έχοντας στην κατοχή τους όπλα ή εκρηκτικά, λίγο πριν την ολοκλήρωση των αποτρόπαιων σχεδίων τους.

  Η δράση της Χεζμπολάχ, ως βραχίονα της τρομοκρατίας του Ιράν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από είκοσι χρόνια, η Ισραηλινή πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής βομβαρδίστηκε και 29 αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι περίπου 300 τραυματίστηκαν. Δύο χρόνια αργότερα, το 1994 και ίσως όχι τυχαία, στις 18 Ιουλίου, την ίδια ακριβώς ημερομηνία που έγινε η επίθεση στη Βουλγαρία, το Αργεντινό Κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας (AMIA) υπέστη κι αυτό βομβιστική επίθεση, στην οποία δολοφονήθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Ειδική έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορηματικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη των ηγετών της Ιρανικής κυβέρνησης.

  Η συμπαιγνία αυτή δεν περιορίζεται στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Οι δύο τους έχουν συνάψει μια ανίερη συμμαχία και με το καθεστώς της Συρίας. Ένδειξη αποτελεί η παρουσία τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, που εκφράζουν την ενεργή υποστήριξη τους στον Πρόεδρο Ασάντ στην προσπάθεια του για καταστολή λαϊκής εξέργερσης. Στις 18 του Ιούλη ενώ η σφαγή του συριακού λαού συνεχιζόταν, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα εκφωνούσε την ομιλία του, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Ασάντ και απείλησε το Ισραήλ - και κατ’ επέκταση άλλα κράτη – να μην αποπειραθούν να προσφέρουν βοήθεια στο συριακό λαό και στην εξέγερση του.
  Τον τελευταίο καιρό, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και η Χεζμπολάχ έχουν θέσει τις βάσεις για επιθέσεις σε πέντε ηπείρους και σε περίπου 24 χώρες. Οι τρομοκράτες τους είναι έτοιμοι να χτυπήσουν οπουδήποτε - στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.  Διαθέτουν ένα διεθνές δίκτυο που υποστηρίζεται από το Ιράν και μυστικοί πράκτορες έχουν εκπαιδευτεί ώστε να επιτύχουν τα στυγερά τους σχέδια.

  Οι τρομοκράτες του Ιράν ετοιμάζονται να καταπατήσουν την κυριαρχία ξένων κρατών και δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό για τη ζωή των πολιτών οποιουδήποτε ξένου κράτους. Αν και οι προσφιλείς τους στόχοι είναι αθώοι Ισραηλινοί πολίτες, δεν θα δίσταζαν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν τυχόν περαστικούς. Πράγματι, σε πολλές από τις επιτυχημένες επιθέσεις τους έχουν δολοφονηθεί περισσότεροι ντόπιοι πολίτες παρά Ισραηλινοί.

  Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει η τρομοκρατία του Ιράν και της Χεζμπολάχ να αντιμετωπιστεί διεθνώς. Ο ελεύθερος κόσμος έχει μάθει μέσα από μια μακρά και πικρή εμπειρία ότι η συντονισμένη δράση είναι μια από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στην τρομοκρατία.
  Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα για το συντονισμό. Πράγματι, η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει τη συμπάθειά της προς τα θύματα αλλά ταυτόχρονα καταδίκασε σθεναρά την επίθεση στη Βουλγαρία. Δεν ήταν μονάχα οι πολιτικοί ηγέτες και οι ιθύνοντες που κατήγγειλαν αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  Όμως, όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές οι δηλώσεις καταδίκης, δεν αρκούν. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να απομονωθούν οι τρομοκράτες και αυτοί που τους εκπαιδεύουν, που τους εξοπλίζουν, τους χρηματοδοτούν και που κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους. Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και η Χεζμπολάχ θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές ομάδες και να συμπεριληφθούν στους επίσημους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων.
  Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση το 1995 και ακολούθησαν ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Είναι καιρός και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση – πολλά απο τα κράτη-μέλη της οποίας έχουν γίνει στόχοι των τρομοκρατών αυτών - θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

  Όλα αυτά τα χρόνια, και συγκεκριμένα στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει ψηφίσματα και καθορίσει φορείς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, καλούνται τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση κατά της τρομοκρατίας - συμπεριλαμβανομένης και της διερεύνησης, της εξεύρεσης αποδεικτικών στοιχείων και της πρόληψης επιθέσεων. Οι αρχές αυτές πρέπει να εφαρμοσθούν στο Ιράν, τον κύριο ενορχηστρωτή της διεθνούς τρομοκρατίας και στον εντολοδόχο του, τη Χεζμπολάχ. Μόνο με αποφασιστικές ενέργειες μπορεί να αποτραπεί τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ και να προληφθούν έτσι μελλοντικές επιθέσεις. Μόνο αποφασιστική δράση μπορεί να φέρει τη δικαιοσύνη για τα θύματα της τρομοκρατίας.
   
 • icon_zoom.png
  Καθημερινή Καθημερινή
   
   
 •