Χετζμπολάχ

Χεζμπολλάχ

 •  
   
  Η Χεζμπολλάχ, ή αλλιώς Κόμμα του Θεού,  είναι μια ακραία τρομοκρατική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λίβανο. Αποτελεί μια οργάνωση ομπρέλα για τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές σιιτικές ομάδες στη χώρα. Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της ύπαρξης του Ισραήλ και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 1997. Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολλάχ περιλαμβάνουν επιθέσεις τόσο εναντίον του Ισραήλ όσο και κατά Ισραηλινών, Εβραϊκών και Δυτικών στόχων στο εξωτερικό. 
   
  Η Χεζμπολλάχ ιδρύθηκε το 1982 ως απάντηση στην Ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο που σκοπό είχε να καταστρέψει την βάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Στο πλαίσιο της επέκτασης της ιδεολογίας της Ισλαμικής Επανάστασης, η Χεζμπολλάχ δημιουργήθηκε κάτω από την επίβλεψη της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν η οποία άρχισε να δημιουργεί κέντρα εκπαίδευσης στην Κοιλάδα Μπεκαά του Λιβάνου. 
   
  Πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης ήταν ο Σιίτης ηγέτης Σεΐχης Χουσέιν Φαντλάλα ο οποίος απεβίωσε το 2010. Κύριος συντονιστής των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χεζμπολλάχ στο εξωτερικό για πάνω από 20 χρόνια ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα στη Δαμασκό το 2008.  Η Χεζμπολλάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για την δολοφονία του, ενώ το Ισραήλ έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. Ο σημερινός ηγέτης της οργάνωσης είναι ο Σεΐχης Χάσαν Νασράλα.
   
  Οι κύριοι στόχοι της Χεζμπολλάχ είναι η καταστροφή του Ισραήλ που περιλαμβάνει και την δήθεν «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ καθώς και την ίδρυση ενός Σιιτικού καθεστώτος ιρανικού τύπου στο Λίβανο.  Επίσης επιθυμεί να εξαλείψει τις όποιες επιρροές της Δύσης στη χώρα και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.  Η Χεζμπολλάχ συμμετέχει και ενεργά στην πολιτική του Λιβάνου και βουλευτές της εκλέγονται στο Λιβανικό κοινοβούλιο από το 1992. 
   
  Η βάση επιχειρήσεων της Χεζμπολλάχ είναι οι περιοχές όπου κυριαρχούν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι στο Λίβανο στην κοιλάδα Μπεκάα, στην Ανατολική Βηρυτό και το Νότιο μέρος της χώρας. Διαθέτει και ένα διεθνές δίκτυο πυρήνων στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. 
   
  Η Χεζμπολλάχ διαθέτει τουλάχιστον 600 μόνιμους μαχητές και μπορεί να κινητοποιήσει 3.000 – 4.000 βετεράνους καθώς και άλλους 15.000 – 20.000 εθελοντές από άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Διαθέτει επίσης ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει περίπου 40.000 – 80.000 πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς καθώς και αντι-αεροπορικά, αντι-αρματικά και αντι-ναυτικά όπλα τα οποία προμηθεύεται από το Ιράν σε συνεργασία με την Συρία. Η Χεζμπολλάχ λαμβάνει ετησίως μεγάλη χρηματοδότηση από την Τεχεράνη για την βελτίωση της εκπαίδευσης, του οπλισμού και της προπαγάνδας της ενώ η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά έχει αναλάβει την εκπαίδευση των πολεμιστών της οργάνωσης από την ίδρυσή της. 
   
  Έπειτα από την αποχώρηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Λίβανο το 2000 και την αναδιάταξή τους στη μπλε γραμμή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Χεζμπολλάχ συνέχισε να διατηρεί μια επιθετική και προκλητική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Τον Ιούλιο του 2006 η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Χεζμπολλάχ από το Ιράν δοκιμάστηκε όταν ομάδα τρομοκρατών της οργάνωσης διείσδυσε μέσα στο έδαφος του Ισραήλ και επιτέθηκε σε περιπολία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες και προχωρώντας στην απαγωγή άλλων δύο, του επιλοχία Εχούντ Γκόλντβασερ και του λοχία Ελνάντ Ρέγκεβ. Ως απάντηση οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε επιθέσεις εναντίον του Αρχηγείου της Χεζμπολλάχ, σε έναν εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου ενώ ακολούθησε και χερσαία εισβολή στην χώρα.
   
  Κατά τον πόλεμο που διήρκησε μέχρι τον Αύγουστο του 2006 η Χεζμπολλάχ στόχευσε εσκεμμένα τον άμαχο ισραηλινό πληθυσμό εξαπολύοντας πάνω από 4.000 ρουκέτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 600.  Σκοτώθηκαν 121 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 450.
   
  Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποίησαν περίπου 10.000 στρατιώτες στο Λίβανο, πραγματοποίησαν χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με το ναυτικό. Πάνω από 600 μαχητές της Χεζμπολλάχ σκοτώθηκαν ενώ η υποδομή της οργάνωσης δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.  Στις 12 Αυγούστου 2006 έγινε δεκτή η Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός και στο τέλος του πολέμου. Η απόφαση έκανε έκκληση για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών και δημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη από τον Ποταμό Λιτάνι στο νότιο μέρος της χώρας ως την μπλε γραμμή η οποία θα έπρεπε να είναι τελείως απελευθερωμένη από ένοπλο προσωπικό και όπλα εκτός από αυτά που ανήκουν στον Στρατό του Λιβάνου και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), το προσωπικό των οποίων αυξήθηκε στα 15.000 άτομα.
   
  Έκτοτε, λειτουργώντας πάντα ως προέκταση ενός ριζοσπαστικού ισλαμικού μετώπου που καθοδηγείται από το Ιράν και με την υποστήριξη της Τεχεράνης, η Χεζμπολλάχ έχει επανακτήσει την στρατιωτική της υποδομή και τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Νοτίως του Ποταμού Λιτάνι και διαθέτει ένα οπλοστάσιο μεγαλύτερο από εκείνο πολλών χωρών. Παράλληλα παραβιάζει ανοικτά την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ ενώ κατά διαστήματα εξαπολύονται ρουκέτες εναντίον της χώρας από τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
   
 •