Ιράν

Ιράν

 •    
  Η σημαία του Ιράν​
 •  
   
  Η ηγεσία του Ιράν, υπό την Προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αποτελεί μια ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τον λαό του, για τους λαούς της Μέσης Ανατολής και για την Δύση.
   
  Το Ιράν εμπλέκεται εδώ και καιρό στην χρηματοδότηση και υποστήριξη παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων και έχει εμπλακεί επίσημα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες σε αρκετά κράτη της Δύσης. Παρέχει υποστήριξη υπό την μορφή όπλων, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης σε οργανώσεις όπως είναι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες, στην Χεζμπολλάχ στον Λίβανο, σε εξτρεμιστές του Ιράκ και σε πολεμιστές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
   
  Η συμπεριφορά του Ιράν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει επίσης ότι υλοποιεί ενεργά ένα πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ενώ το Ιράν έχει απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, η συμπεριφορά του το έχει οδηγήσει να υποστεί κυρώσεις από διάφορες παγκόσμιες οργανώσεις όπως είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλέον πρόσφατη απόφαση κυρώσεων ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου από τα κράτη μέλη της. 
   
  Την τελευταία δεκαετία το Ιράν έχει επιδιώξει να υλοποιήσει όλα τα στάδια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων συνεχίζοντας την εξόρυξη ουρανίου, την μετατροπή του σε εξαφθοριούχο ουράνιο, τον εμπλουτισμό του εξαφθοριούχου ουρανίου για την απόκτηση υψηλής ποιότητας σχάσιμου υλικού που είναι απαραίτητο για στρατιωτική χρήση και για την ανάπτυξη ενός συστήματος εσωτερικής διάσπασης που απαιτείται για να προκληθεί πυροδότηση πυρηνικών μηχανισμών. Όλα αυτά παρά την δέσμευση και επικύρωση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων από το Ιράν. Επιπλέον, το Ιράν έχει αναπτύξει οπλικά συστήματα, κυρίως βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πυρηνικά πλήγματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και σύντομα της Βορείου Αμερικής.
   
  Επιπλέον, το Ιράν συνεχίσει να παραβιάζει και να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών του ενώ καταπατά την ελευθερία του Τύπου, του συνέρχεσθαι, τις θρησκευτικές ελευθερίες, της ισονομίας και των δικαιωμάτων του παιδιού.
   
  Το Ιράν αμφισβητεί δημόσια το Ολοκαύτωμα και είναι η μόνη χώρα που μιλά ανοικτά για την εξαφάνιση ενός άλλου κράτους – του Κράτους του Ισραήλ. 
   
   
 •