Οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι

 • icon_zoom.png
  People of Israel People of Israel
   
   
  Πληθυσμός
  Το Ισραήλ είναι μια χώρα μεταναστών.  Από τη δημιουργία του το 1948, ο πληθυσμός του σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Τα 7,9 εκατομμύρια κάτοικοί του δημιουργούν ένα συνοθύλευμα λαών με διαφορετικές εθνικές καταγωγές, τρόπο ζωής, θρησκείες πολιτισμούς και παραδόσεις. Σήμερα, ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από 75.4% Εβραίους, 20.6% 'Αραβες, και 4% άλλους.

  Κατανομή του πληθυσμού 
  Περίπου το 90% των κατοίκων του Ισραήλ ζουν σε 200 αστικά κέντρα, ορισμένα απο τα οποία βρίσκονται σε αρχαίους ιστορικούς χώρους. Το 5% είναι μέλη των μοναδικών επαρχιακών κοινοβίων – των κιμπούτς και των μοσάβ. 
   
  Κύριες πόλεις
  ΙερουσαλήμΗ πρωτεύουσα του Ισραήλ (747.600 κάτοικοι) ήταν πάντα το επίκεντρο της εθνικής και πνευματικής ζωής του Εβραϊκού λαού απο τότε που ο Βασιλιάς Δαυίδ την κατέστησε πρωτεύουσα του βασιλείου του πριν 3000 χρόνια. Σήμερα, αποτελεί μια ακμάζουσα και δυναμική μητρόπολη, έδρα της Κυβέρνησης και μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.
   
  Τελ Αβίβ – Γιάφα – (390.100 κάτοικοι) που ιδρύθηκε το 1909 ως η πρώτη Εβραϊκή πόλη της σύγχρονης εποχής, αποτελεί σήμερα το κέντρο της βιομηχανικής, εμπορικής, χρηματοοικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.
   
  Χάιφα – (264.900 κάτοικοι) παραθαλάσσια πόλη, γνωστή απο τα αρχαία χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό μεσογειακό λιμάνι και το βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο του βόρειου Ισραήλ.
   
  Μπεερσέβα – (184.500 κάτοικοι) που αναφέρεται στη Βίβλο ως η σύναξη των πατριαρχών, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στο νότο. Παρέχει διοικητικές, οικονομικές, υγειονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υπηρεσίες για ολόκληρη την νότια περιφέρεια.
   
  Περισσότερα για τις εβραϊκές κοινωνίες, τις μειονότητες και τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Ισραήλ: http://www.mfa.gov.il/MFA/Facts+About+Israel/People/SOCIETY.htm 
   
 •