Spectacular mosaic exposed

Upea 1500-vuotias mosaiikkilöytö Etelä-Israelissa

 •    
  Beit Kaman kibbutsin kaivauksissa löytyneistä rakennuksista suurin oli suuri 12 metriä pitkä ja 8,5 metriä leveä halli. Rakennuksessa oli nähtävästi tiilikatto. Upea sisäänkäynti ja henkeäsalpaava mosaiikkilattia antavat viitteitä siitä että kyseessä oli julkinen tila.
 • Beit Kaman kibbutsilta löydetty mosaiikki. Kuva: Yael Yolovitch
   
 •  
 •  
  (Israelin muinaismuistoviraston tiedottajalta)
   
  Upea monivärinen mosaiikki Bysantin aikakaudelta (400-600-luvuilla jKr) löydettiin arkeologisissa kaivauksissa keväällä 2013 eteläisraelilaisen Beit Kaman kibbutsin pelloilla. Israelin muinaismuistovirasto suoritti kaivauksia alueella osana moottoritien valmistelytöitä.
   
  Tohtori Rina Avnerin johtamissa kaivauksissa löydettiin yli puolen hehtaarin alueelle levittäytyvä asuinalue.
   

  Kuva: Yael Yolovitch
   
  Alueen päärakennus oli 12 metrin pituinen ja 8,5 metrin levyinen suuri halli jossa nähtävästi oli tiilikatto. Hallin näyttävä sisäänkäynti ja henkeäsalpaava lattiamosaiikki antavat viitteitä siitä että kyseessä oli julkinen tila.
   
  Hyvin säilyneessä mosaiikissa on geometrisiä kuvioita ja sen kulmia koristaa viiniruukku sekä viinirypäleitä nokkiva riikinkukkopariskunta. Nämä ovat bysantin aikakaudelle tyypillisiä koristekuvioita, mutta on harvinaista että yhdessä mosaiikissa on näin paljon koriste-elementtejä.
   
  Rakennuksen edestä löytyi vesikanavien ja putkien verkosto sekä vesialtaita. Yhdessä näistä altaista on askelmat ja frescoseinämät.
   
  Arkeologit työskentelevät selventääkseen rakennuksen ja altaiden käyttötarkoitusta. Joka tapauksessa niiden rakentaminen vaatinut suuria investointeja.
   

  Kuva: Yael Yolovitch 
   
  Kaivauksissa löytynyt asuinalue sijaitsi Be'er Shevan kaupunkiin johtaneen muinaisen tien varrella. Aluella näyttää sijainneen kirkko, asuin- ja varastorakennuksia, suuri vesivarasto, julkinen rakennus ja vesialtaita viljelymaan keskellä. Oletettavasti yksi rakennuksista oli majatalo matkamiehille ja vierailijoille.  
   
  Bysantin aikakaudella alueella oli rinnakkain sekä juutalaisia että kristittyjä asuinyhteisöjä. Lähistöltä on löytynyt kahden juutalaisen asuinalueen, Horbat Rimonin ja Nahal Shovalin jäänteet. Näiltä paikoilta on löytynyt synagoga ja rituaalikylpyaltaita.