Puolustuksen pilari päättyi

Tulitauko päätti operaatio Puolustuksen pilarin

 •    
  Israelin operaatio Puolustuksen pilari  Hamasia vastaan päättyi 21.11. voimaan tulleeseen tulitaukoon. Operaatiossa Israel  iski  Gazassa sijaitseviin terroristikohteisiin vastauksena Hamasin pitkään jatkununeeseen rakettitulitukseen.
 •  
   
  Vaikka Israel osoitti malttia taannoisessa Israelin ja Hamasin välisessä eskalaatiossa, Hamasin jatkuva rakettitulitus Gazasta kohti israelilaisia siviilejä pakotti Israelin hallituksen toimimaan. Operaatio Puolustuksen pilaria edeltävinä neljänä päivänä Hamas ampui etelä-Israeliin 121 rakettia; Hamasin valtaanpääsystä 2007 lähtien Gazasta on ammuttu Israeliin yli 5200 rakettia ja kranaatinheittimen ammusta.
   
  Operaation aikana Israel iski yli 1500 terroristikohteeseen Gazassa, tehden kaikkensa siviilien vahingoittamisen välttämiseksi. Tähän pyrittiin varoittamalla gazan siviilejä tulevista iskuista sekä iskujen huolellisella toteutuksella. Israel pahoittelee kaikkea siviileille aiheuttamaansa vahinkoa ja kokee että jokainen siviilin kuolema on tragedia. Hamas ja muut Gazassa toimivat terroristijärjestöt kuitenkin käyttävät alueen siviilejä ihmiskilpinä sijoittamalla tukikohtiaan, raketinlaukaisualustojaan ja asevarastojaan asuintalojen, koulujen, moskeijoiden ja sairaaloiden läheisyyteen. Ihmiskilven käyttö on sotarikos.
   
  Terroristijärjestöt syyllistyvät kaksinkertaiseen sotarikokseen ampumalla raketteja gazalaissiviilien keskeltä ja tämän lisäksi tarkoituksella tähdätessään raketti-iskut kohti israelilaisia siviilejä. Eskalaation alusta 10.11. lähtien Israelia kohti ammuttiin yli 1400 rakettia, ja jokaikinen näistä oli tähdätty kohti israelilaisia kyliä ja kaupunkeja. Monilla israelilaisilla oli vain 15 sekuntia aikaa hakeutua pommisuojaan ilmahälytyksen alkaessa. Israelin koulut 40 kilometrin säteellä Gazan rajasta oli suljettava oppilaiden hengen suojelemiseksi. Tästä huolimatta israelilaiset kokevat kunnia-asiakseen yrittää jatkaa arkea niin normaalisti kuin mahdollista kriisien keskelläkin. Kuusi israelilaista sai surmansa raketti- ja granaatinheitiniskuissa. Israel säästyi suuremmilta menetyksiltä vain tiheän pommisuojaverkoston, kansalaisten valveutuneisuuden ja ohjustorjuntajärjestelmä Iron Domen eli Rautakupolin ansiosta.
   
  Israel saavutti tavoitteensa operaatio Puolustuksen pilarissa – toimimalla Gazan terroristi-infrastruktuuria vastaan ja pysäyttämällä rakettitulituksen kohti Israelia. Israel vahingoitti merkittävästi Hamasia ja muita Gazassa toimivia terroristijärjestöjä iskemällä niiden komentajiin, tuhoamalla tuhansia lyhyen ja pitkän kantomatkan raketteja ja vahingoittamalla terroristi-infrastruktuuria, mm. tuhoamalla satoja raketinlaukaisualaustoja, komento- ja kontrollikeskuksia, salakuljetustunneleita, asepajoja ja ammusvarastoja.
   
  Israelin saavutettua tavoitteensa tulitauko tuli voimaan 21.11., Yhdysvaltain ulkoministeri Clintonin ja Egyptin avustaessa yhteisymmärryksen saavuttamisessa. Israel kunnioittaa tulitaukoa, mutta pidättää oikeuden toimia itsensä puolustamiseksi mikäli terroristit loukkaavat tulitaukoa. Israel ei voi hyväksyä raketti-iskuja siviiliväestöään vastaan, kuten minkään muun valtion ei oleteta hyväksyvän terrorismia sen kansalaisia kohtaan.
   
  Eskalaation aikana Israel sai laajaa kansainvälistä tukea ja lukuisat maailman merkittävimmistä johtajista tuomitsivat rakettitulituksen Gazasta.
   
 •