Operation Protective Edge - Q&A

Operaatio Suojakärki – kysymyksiä ja vastauksia

 •    
  Operaatio Suojakärjen tärkein tavoite on lopullisesti palauttaa Israelin asukkaille pysyvästi rauhallinen arki. Israel ei voi hyväksyä todellisuutta jossa miljoonat Israelin asukkaat joutuvat elämään radikaalien islamilaisterroristijärjestöjen päähänpistojen kohteina.

 • icon_zoom.png
  The aftermath of a rocket attack on Ashkelon, July 13, 2014 The aftermath of a rocket attack on Ashkelon, July 13, 2014 : GPO/Kobi Gideon
   
   
   Miten kaikki alkoi?
    
   Hamas on terroristijärjestö - myös EU:n, USA:n ja muiden demokratioiden sellaiseksi tunnustama. Se on julistanut tavoitteekseen Israelin tuhoamisen. Vuonna 2007 Hamast otti vallan Gazassa ja teki alueesta terroristilinnakkeen.
    
   Kesäkuun 12. ja heinäkuun 7. päivän välisenä aikana Hamas ja muut terroristijärjestöt ampuivat Gazan kaistaleelta noin 300 rakettia kohti israelilaisia siviilialueita. Vaikka Israel oli erittäin kärsivällinen ja vetosi raketti-iskujen lopettamiseksi, Hamas jatkoi rakettien ampumista kohti Israelin kyliä ja kaupunkeja ympäri maata. Mikään maa maailmassa ei hyväksyisi tällaista tilannetta, eikä Israel ole poikkeus tähän.
    
   Kolmen viikon jatkuvan rakettitulituksen jälkeen Israelilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin vastata iskuihin taatakseen omien siviiviensä turvallisuuden.

   The expanding rocket threat
   Rakettiuhka on kasvanut Israelissa vuosi vuodelta
    Onko Israelilla laillinen oikeus vastata Hamasin iskuihin?
     
    Israelin toimet ovat olleet itsepuolustusta, vastaus Hamasin aloittamiin ja pitkittämiin väkivaltaisuuksiin. Lukuisat maailman johtajat, mm. Barack Obama, pääministeri David Cameron ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ovat todenneet kerta kerran jäljeen, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään.
     
     
    Mikä on Israelin tavoite?
     
    Operaatio Suojakärjen tärkein tavoite on lopullisesti palauttaa Israelin asukkaille pysyvästi rauhallinen arki. Israel ei voi hyväksyä todellisuutta jossa miljoonat Israelin asukkaat joutuvat elämään radikaalien islamilaisterroristijärjestöjen päähänpistojen kohteina. Uhka on hyvin käsinkosketeltava; Gazasta ammutut raketit saavuttavat Etelä-Israelin kaupungit 15 sekunnissa, ja asukkaiden on hakeuduttava suojaan tässä ajassa.
     
    Samoin Israel ei voi hyväksyä rajan ali kaivettuja hyökkäystunneleita, joiden kautta terroristit voivat soluttautua Gazasta Israeliin murhataakseen ja kidnapatakseen Israelin kansalaisia.
     
     
    Mitkä ovat Hamasin tavoitteet?
     
    Hamasin ideologian mukaan Israelilla ei ole paikkaa maailmassa, ja Hamas on julistanut tavoitteekseen juutalaisvaltion tuhoamisen. Tämä näkyy myös järjestön perustamiskirjassa: ”Hamas ponnistelee kohottaakseen Allahin kilven Palestiinan jokaisen kolkon ylle” [tarkoittaen koko Israelin, Länsirannan ja Gazan aluetta]. Lisäksi järjestö edistää antisemitististä ideologiaa, joka glorifioi jihadia ja juutalaisten surmaamista.
     
    Hamas on samankaltainen kuin muut jihadistijärjestöt kuten al-Qaida, ISIS ja Boko Haram; järjestö ei lainkaan hyväksy muiden kuin muslimien läsnäoloa Lähi-idässä. Sen vuoksi ei ole yllätys että Hamas ylläpitää tiiviitä suhteita Siinain niemimaan jihadistiterroristeihin, joiden avulla Hamas saa salakuljetettuja aseita sekä tukea Iranilta.
    Miksi Hamas ampuu raketteja israelilaiskaupunkeihin?
     
    Suuntaamalla raketti-iskut Israelin tiivisti asutetuille alueille Hamasin terroristit pyrkivät aiheuttamaan mahdollisimman monien siviilien kuoleman. Hamasin umpimähkäinen rakettituli noudattaa järjestön ideologiaa, jonka mukaan israelilaiset siviiliuhrit ovat sotilaallisia menestystarinoita.
     
    Koska Hamas on omistautunut Israelin tuhoamiselle, se näkee jokaisen israeliaisen miehen, naisen ja lapsen raketti-iskujen, itsemurhapommi-iskujen, murhien ja kaappausten oikeutettuna kohteena.
     
    Hamasin taktiikka ampua raketteja israelilaisiin siviilikohteisiin ja taajamiin ei loppunut kun Israel vetäytyi Gazan kaistaleelta vuonna 2005. Päin vastoin, raketti-iskut lisääntyivät. Viime vuosina terroristijärjestö Hamas on investoinut vahvasti hyökkäysaseisiin, nostaen israelilaiskaupunkeihin suunnattujen rakettien määrän 12 000:een.   Nämä Hamasin raketit uhkaavat valtaosaa Israelin väestöstä

    

     
    Lisätäkseen palestiinalaisuhrien määrää Hamasin sisäministeriö on ohjeistanut asukkaita olemaan noudattamatta Israelin varoituksia lähestyvistä iskuista. Hamas myös kehottaa asukkaita aktiivisesti muodostamaan ihmiskilpiä ja täten ehdoin tahdoin asettaa heidät suureen vaaraan.
     
    Hamas syyllistyy kaksinkertaiseen sotarikokseen, kun se tarkoituksellisesti kohdistaa iskunsa israelilaissiviileja vastaan, ja samanaikaisesti sijoittaa aseensa, johtajansa, agenttinsa ja infrastruktuurinsa sivullisten palestiinalaissiviilien keskelle. Hamas kantaa täyden vastuun Gazan kaistaleen siviiliuhreista.


    Shuja'ijan alueen vertailu: IDF:n kohdekartta ja YK:n kartta

     
    Uhriluvut perustuvat yleensä Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön ilmoittamiin tietoihin, ja niitä onkin syytä tarkastella varauksella. Lukuja analysoineet riippumattomat analyytikot, mukaanlukien BBC:n johtava tilastotieteilijä, ovat tuoneet esille nuorten miesten korkean osuuden siviiliuhritilastoissa. Tämä viittaa siihen että nämä olisivatkin olleet aktiivisia terroristeja eivätkä siviilejä.
     
     
    Mitä Israel tekee minimoidakseen siviiliuhrit Gazassa?
     
    Israel tekee kaikkensa minimoidakseen sivullisille siviilieille aiheutetut haitat. Tämän saavuttamiseksi Israelin iskujen kohteet valitaan äärimmäisen tarkasti, ja asukkaita varoitetaan lähestyvistä iskuista puhelinsoitoilla, tekstiviesteillä, lentolehtisillä ja varoituslaukauksilla.

    IDF warns citizens of Sajaiya and Zeitoun
    IDF:n levittämä lentolehtinen jossa asukkaita varotetaan lähestyvästä ilmaiskusta.
     
    Israel tekee tämän kaikein suurista taktisista kustannuksista huolimatta, jättäen välistä operatiivisia etenemismahdollisuuksia, ja pidättäytyen iskemästä tunnettuihin terroristien piilopaikkoihin ja asepiiloihin, jotka ovat vaarallisen lähellä siviilejä.
     
    Tämänkaltaisessa epätasapainoisessa konfrontaatiossa, jossa demokraattineen maa kuten Israel joutuu kohtaamaan murhanhimoisenja siviiliväestön lomassa piileskelevän terroristijärjestöän kuten Hamas, on useita operationaalisia pulmiatilanteita. Tämän vuoksi Israel on harjoittanut suurta varovaisuutta noudattaakseen kansainvälistä lakia ja demokraattisia arvoja, joihin maa on sitoutunut.

    Miksi tässä selkkauksessa on ollut tähän asti suhteellisen vähän israelilaisia siviiliuhreja?
     
    8.6. jälkeen 64 israelilaissotilasta on menettänyt henkensä sotilasoperaatiossa, jonka tavoite on israelilaissiviilien suojeleminen kasvavalta raketti-iskujen uhalta. Heidän lisäkseen kolme siviiliä on kuollut raketti- ja kranaatinheitiniskuissa.
     
    Vaikka noin 3500 rakettia on ammuttu Gazasta Israeliin selkkauksen aikana, on israelilaissiviiluhrien määrä pysynyt matalana tehokkaiden suojaustoimien ansiosta. Kasvavan ohjusuhan vuoksi Israel investoi valtavia resursseja siviiliväestönsä kaksinkertaiseen suojausjärjestelmään:

   1. Israel on kehittänyt Rautakupoli-puolustusohjusjärjestelmän, joka koko meneillään olevan selkkauksen ajan on osoittautunut erinomaiseksi israelilaissiviilien suojaajaksi, pelastaen satojen tai useampienkin israelilaissiviilien hengen.

   2. Israel on rakentanut laajan pommisuojien verkoston ja varoitusjärjestelmän, jotta siviilieillä on mahdollisuus hakeutua suojaan terroristien raketti-iskuilta. 

    Jos Rautakupoli-järjestelmää ja pommisuojaverkostoa ei olisi olemassa, olisi israelilaisten siviiliuhrien määrä tässä selkkauksessa huomattavan korkea.
    Onko Gaza piiritetty?
     
    Israel ei ”piiritä” Gazan kaistaletta. Neljän vuoden ajan kaikenlaisten tuotteiden– poislukien aseet ja kaksikäyttötuotteet joita voitaisiin käyttää terrorismitarkoituksiin – vienti Gazaan on ollut sallittua. Ruoan, lääkkeiden, polttoaineen ja avustustarvikkeiden lisäksi kaikentyyppisiä kulutustavaroita viedään Gazaan päivittäin Israelin ja Gazan välisten rajanylityspaikkojen kautta.
     
    Israelin ohella Gazalla on yhteinen raja myös Egyptin kanssa. Etelä-Gazassa sijaitsevaa Rafahin rajanylityspaikkaa kontrolloi Egypti, ei Israel.
     
     
    Mitä Israel on tehnyt avustaakseen Gazan siviiliväestöä?
     
    Israel on ponnistellut valtavasti mahdollistaakseen tuotteiden ja avustustarvikkeiden jatkuvan kulun Gazaan taisteluista huolimatta. Taisteluiden aikana Israel on avustanut kuukausittain noin 2000 kuorma-autokuorman, eli noin 40 000 tonnin painosta ruokatuotteiden, lääkintätarvikkeiden ja muiden välttämättömien tuotteiden kuljetusta Gazan puolelle.
     
    Pääasialliseen rahdin rajanylityspaikkaan Keren Shalomiin on tehty yli sata raketti-iskua, mutta terroristien hyökkäyksistä huolimatta Israel on pitänyt raja-asemat avoimina.
     
    Humanitarian aid to Gaza, July 19, 2014
    Humanitääristä apua Gazaan. Kuva: IDF Spokesperson


    Israel on myös julistanut useita humanitäärisiä tulitaukoja antaakseen Gazan siviileille mahdollisuuden käydä ostoksilla, vastaanottaa humanitääristä apua ja hakeutua turvallisemmille alueille. Vaikka nämä humanitääriset tulitauot julistettiin Gazan siviilien eduksi, Hamas rikkoi jokaikistä näistä tulitauoista.

    Miksi on ollut niin vaikeaa saavuttaa tulitauko?
     
    Hamasin haluttomuus ratkaisuun on tärkein syy sille, miksi on niin vaikeaa lopettaa väkivalta. Hamasin tähänastinen kokemus on näyttänyt ettei kansainvälinen yhteisö pidä sitä vastuullisena järjestön moraalin ja kansainvälisen oikeuden vastaisista toimista.
    Hamas on esittänyt epärealistisen vaatimuslistan, ja käyttää näitä vaatimuksia tekosyynä jatkaa iskujaan Israeliin. Samanaikaisesti siviilit molemmin puolin joutuvat kantamaan Hamasin myöntymättömyyden seuraukset.
     
    Kerta kerran jälkeen Hamas on hylännyt tulitaukoehdotukset. Joka kerta kun Israel on julistanut humanitäärisen tulitauon helpottaakseen Gazan siviilien tilannetta, Hamas on rikkonut sitä ja jatkanut raketti-iskuja ja israelilaissotilaiden kidnappausyrityksiä.
     
    Neuvotteluyritystenkin aikana Hamasin johtajat ja puhemiehet ovat jatkuvasti julistaneet uhkaavansa Israelin kaupunkeja raketti-iskuilla. Hamasin hyväntahdon puutetta kuvaa hyvin se, miten minuttia ennen 72 tunnin tulitauon alkamista järjestö laukaisi pitkänmatkan ohjuksen kohti Tel Avivia (ja kehuskeli tällä).

    Miksi Gazan demilitarisointi on tärkeää?
     
    Vaikka Hamas on tehnyt raketti-iskuja Israeliin jo vuosien ajan, tämänkertainen selkkaus on paljastanut sen terrori-infrastruktuurin koko laajuuden Gazan kaistaleella. Hamas on hankkinut ja valmistanut valtavan arsenaalin raketteja eri kantomatkoille, panssarintorjuntasinkoja, suuria määriä räjähteitä, hyökkäystunneleita ja valtavasti aseita.
     
    Jotteivät Gazan terroristijärjestöt aseistautuisi uudelleen vieläkin järeämmin asein ja jotteivät vakavat väkivaltaisuuden alkaisi uudelleen, on Gazan kaistale demilitarisoitava.
     
     
    Miksi Gazaan vietäviä tuotteita on valvottava?
     
    Viime vuosina Gazassa rakennettu valtava terrori-infrastruktuuri on ollut mahdollista ainoastaan Gazalaisten siviilikäyttöön tarkoitettujen raaka-aineiden väärikäytöllä. Tämä on osoittanut selvästi että Gazaan vietävien resurssien oikeanlaista käyttöä tulee valvoa, jotteivät ne päädy sotilaalliseen käyttöön.
     
    Gazan terrori-infrastruktuurin laajuus todistaa oikeaksi Israelin tiedustelun arviot ja kehotukset tiukentaa kaksikäyttötuotteiden, kuten tunneleiden rakentamiseen käytettyjen sementin ja rakennustarvikkeiden viennin valvontaa.
     
    Nurinkurisesti tämä on syy siihen, miksi tiukentuva kontrollointi on ainoa keino lisätä tuotteiden vientiä Gazaan. On noudatettava parempia valvontatoimia, jotteivät terroristijäjrjestöt pääse aseistautumaan uudelleen, eivätkä rakennustarvikkeet päädy tunneleiden rakentamiseen.
     
     
    Ovatko tämäntetkiset tapahtumat osa väkivallan kierrettä?
     
    On helppoa nähdä tämä selkkaus viimeisimpänä osana kuviteltua ”väkivallan kierrettä”. Tämä on kuitenkin kaukana totuudesta, sillä Israelin ja Hamasin välillä ei vallitse tasapainoa.
     
    Israel vetäytyi Gazasta täydellisesti vuonna 2005 eikä sillä ole aluevaatimuksia Gazan suhteen – ainoastaan toiveita nähdä alueen kehittyvän rauhalliseksi ja menestyväksi naapuriksi. Jos Hamas ja muut terroristijärjestöt riisuutuisivat aseista, ei Israelilla olisi mitään tarvetta vastaiskuihin.
     
    Mutta Gazan alueen kehittämisen sijasta Hamas otti vallan aluella väkivaltaisesti, teki siitä terroristitukikohdan ja nosti valtaan terroristidiktatuurin joka julistaa tavoitteekseen Israelin tuhoamisen.
     
    - - -
     
    Lue ajantasaista tietoa tilanteen kehittymisestäIsraelin ulkoasiainministeriön nettisivulta ja IDF:n blogista.