Kumasi-Haifa

Kumasi-Haifa muuttaa maailmaa

 •   Varhaiskasvatuksen vallankumous alkoi Ghanassa israelilaisvoimin
 •  
   

  2000-luvun alussa Ghanassa tehtiin kartoitusta koulutusjärjestelmän muutostarpeista ja tämän tuloksena aloitettiin esikoulutoiminta 4-6-vuotiaille lapsille. Ghanassa ei kuitenkaan ole lastentarha- tai esikouluperinteitä eikä lastentarhanopettajilla ollut koulutusta tai kokemusta varhaiskasvatuksesta ja leikki-ikäisten lasten tarpeista ja valmiuksista.

  Vuonna 2008 alkoi kehitysyhteistyöprojekti Israelin kanssa ghanalaisen Kumasin kaupungin alueen esikoulujen parantamiseksi. Kun varhaiskasvatuksen asiantuntijat Haifan Golda Meir Mount Carmel Instituutista tuolloin kävivät tutustumassa ghanalaisiin esikouluihin, he kohtasivat pimeitä ja kolkkoja luokkahuoneita joissa lapset istuivat pulpeteissa ja toistivat kuorossa keppi kädessä seisovan opettajan lausumia englanninkielisiä lauseita - usein edes ymmärtämättä lauseiden merkitystä. Pitkä ja haasteellinen matka lapsilähtöiseen varhaiskasvatukseen oli alkanut. 

  Neljän vuoden aikana haifalaiset asiantuntijat ovat käyneet säännöllisesti Kumasissa opastamassa esikouluverkoston muodostamisessa ja kymmenet lastentarhanopettajat Kumasin alueelta ovat käyneet intensiivikursseilla Haifassa oppimassa käytännön varhaiskasvatustaitoja ja katsomassa miten israelilaiset esikoulut toimivat.

  Kuva: Aviva Ben-Hefer ja ghanalaiset lastentarhanopettajat intensiivikurssilla Haifassa

  Projektin tähänastiset tulokset ovat ollet huomattavan positiiviset ja muutos entiseen on huima. Yhä useammat kumasilaiset lastentarhanopettajat ovat omaksuneet uuden varhaiskasvatustyylin ja nähneet sen hienot tulokset. Motivoituneiden ja iloisten esikoululaisten lisäksi on kyse motivoituneista ja itseensä uskovista lastentarhanopettajista.

  Projektista kertova dokumenttielokuva Kumasi-Haifa nähdään Kulttuurikeskus Caisan ja Israelin suurlähetystön yhteisessä elokuvaillassa torstaina 28.2.2013 Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä.

  Tilaisuudessa on mukana keskustelemassa myös yksi projektin israelilaisista ohjaajista, Aviva Ben-Hefer Golda Meir Mount Carmel Instituutista.

   

  To 28.2.2013 klo 18.00

  Kulttuurikeskus Caisa

  Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14, Helsinki

  Tilaisuuteen on vapaa pääsy

   

   

   
 •