1000 vuoden takainen sairaala Jerusalemissa

1000 vuoden takainen sairaala Jerusalemissa

 •    
  Israelin muinaismuistovirasto suoritti kaivauksia rakennuksessa Jerusalemin vanhassa kaupungissa ennen rakennuksen remontointia ravintolaksi. Kaivauksissa paljastui 1000 vuoden takainen sairaala.
 • icon_zoom.png
  1,000 year old hospital revealed in Jerusalem 1,000 year old hospital revealed in Jerusalem : Yoli Shwartz, courtesy Israel Antiquities Authority
  Kuva: Yoli Shwartz, Israel Antiquities Authority
   

  (Israel Antiquities Authority)

  Jerusalemin vanhan kaupungin kristittyjen kortteleiden sydämessä sijaitsevassa rakennuksessa suoritettiin arkeologisia kaivauksia osana rakennuksen remontointia ravintolaksi. Rakennus sijaitsee Muristanin alueella - sana Muristan juontaa juurensa persian kielen sairaalaa tarkoittavasta sanasta - vanhan kaupungin pääkadun, David-kadun, lähettyvillä. Vielä vuosikymmen sitten rakennuksessa toimi vilkas vihannes- ja hedelmätori, mutta viime vuodet se on ollut tyhjillään.

  Kaivauksissa paljastui pieni osa valtavasta ristiretkien aikaisesta (1099-1291 jKr.) rakenteesta joka näyttää levittäytyvän noin 150 aarin alueelle. Rakenteelle ovat tyypillisiä massiiviset pilarit ja holvikaaret ja sen korkeus on yli kuusi metriä. Se näytää muodostuneen valtavista halleista joissa on pilareita, sekä pienemmistä halleista ja huoneista.

  Kaivaustyön johtajat Renee Forestany ja Amit Re'em kertovat: "Latinankielisistä aikalaiskirjoituksista olemme voineet lukea sairaalasta. Kirjoitukset kertovat hyvin edistyksellisestä sairaalasta joka oli jaettu osastoihin, aivan kuten nykypäivän sairaalat. Sairaalan perusti ristiretkeläisritarikunta nimeltään Pyhän Johanneksen hospitaalin sääntökunta Jerusalemissa , eli Johanniittain ritarikunta. Nämä jalomieliset sotilaat huolehtivat pyhiinvaeltajien terveydestä ja turvallisuudesta sekä tarvittaessa tarttuivat myös aseisiin.

  Hätätilanteessa sairaala pystyi vastaanottamaan jopa 2000 potilasta. Johanniittat hoitivat sekä mies- että naispotilaita kaikista uskontokunnista. He jopa huoletivat että juutalaispotilaat saivat kosher-ruokaa. Ritarikunta oli kuitenkin tietämätön lääketieteestä ja hygieniasta. Alueen muslimiarabiasukkat jotka olivat maailmankuuluja lääketieteen tuntemuksestaan, olivatkin avainasemassa sairaalan järjestämisessä ja lääketieteen opettamisessa veljeskunnalle.

  Vuodeosastojen lisäksi sairaalassa toimi myös orpokoti johon tuotuja lapsia hoidettiin antaumuksella ja aikuisina he liittyivät ritarikuntaan.

  Kun ristiretkeläiset kukistettiin, sairaalan lähellä asunut muslimihallitsija Sulttaani Saladin korjautti sairaalan ja antoi kymmenen ristiretkeläismunkin jäädä pitämään huolta jerusalemilaisten terveydestä.

  Rakennus romahti maanjäristyksessä vuonna 1457 ja pysyi raunioina Ottomaanien valtakaudelle asti. Keskiajalla osaa sairaalasta käytettiin tallina ja kaivauksissa löydettiinkin hevosten ja kamelien luita, sekä suuri määrä eläinten kengittämisessä käytettyä metallia.

  Työmaan rakennusmestari Shwieki kertoo että tilaan rakennettavassa ravintolassa voi aistia viehättävän keskiaikaisen tunnelman. "Paikka avataan yleisölle myöhemmin tänä vuonna."