Onderscheiding Onafhankelijkheidsoorlog
Agenda
<<<juni 2016>>>
zmdwdvz
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
Agenda

Tools & Informatie

PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share
  
  

Tools & Informatie

 • Onderscheiding: Gerson de Groot

   
     Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft de Onderscheiding voor onze Onafhankelijkheidsoorlog toegekend aan de heer Gerson de Groot (גרשון דה חרוט). De onafhankelijkheidsoorlog vond plaats in 1948 en 1949. Op 22 april aanstaande ontvangt De Groot de Komemiut onderscheiding in het Givati Museum in Israël.

  Gerson Salomon de Groot werd in 1925 geboren in Zwolle, Overijssel. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en gedurende de Duitse bezetting werd de familie gearresteerd door de Gestapo. Als door een wonder slaagde de familie er in te ontsnappen. Terwijl zijn moeder en broer een onderduikadres konden vinden in Zwolle, gingen Gerson en zijn vader naar Amsterdam waar zij zich aansloten bij het Nederlands Verzet. Onder de dekmantel van een niet bestaand verhuisbedrijf verkochten zij voedselbonnen. De inkomsten werden vervolgens gebruikt door het Nederlands Verzet om wapens aan te schaffen voor het plegen van sabotageactiviteiten tegen de Duitsers en de NSB. 

  Op een dag werden ze herkend door een inwoner van hun woonplaats die ze onmiddelijk als 'Joden' aangaf bij de politie. In tegenstelling tot zijn vader, die gearresteerd werd en vervolgens gedeporteerd naar en vermoord in Auschwitz, kon Gerson wegvluchten. Na een derde razzia, waaraan Gerson ook wist te ontkomen, vond het Nederlands Verzet voor hem een onderduikadres in Friesland. Na de bevrijding van Nederland ging Gerson terug naar Zwolle waar hij weer verenigd werd met zijn broer. Van hem kreeg hij te horen dat zijn moeder na een ziektebed was overleden en dat al zijn andere familieleden, behalve een nichtje, gedeporteerd waren naar concentratie kampen en daar vergast waren. De broers probeerden als wezen hun leven weer op gang te krijgen.

  Op een dag las Gerson een zeer verontrustend artikel in de krant over een schip met Joodse overlevenden uit de concentratie kampen aan boord die in het Brits mandaatgebied Palestina, een nieuw leven wilden gaan opbouwen en bij aankomst verhinderd werden aan land te gaan. Dit bericht greep Gerson zo aan dat hij, mede door wat zijn eigen familie was overkomen, doordrongen was van de bittere noodzaak om, ter nagedachtenis aan de zes miljoen vermoorde Joden, een eigen Joodse staat te hebben. Hij besloot zich hiervoor te gaan inzetten.

   

   

   

  Na weken van wachten en reizen door Europa hij met andere Joodse vrijwilligers mee met het schip de 'Pan York'. Door de Haganah werd Gerson in drie dagen getraind tot front linie soldaat, verantwoordelijk voor de bediening van 3-inch mortier geschut.  Als onderdeel van de Givati Brigade, onder leiding van generaal Moshe Dayan, werd hij met zijn legereenheid in de Negev woestijn gelegerd. Onder zwaar vijandelijk vuur, waarbij helaas een behoorlijk aantal manschappen sneuvelden die de machinegeweren bedienden, nam Gerson ook deze taak over om, terwijl ze steeds dieper de Negev introkken, de stormtroepen met machine geweer dekking te geven. Door heldhaftig optreden wist zijn Gerson met zijn eenheid meerdere successen te behalen.

  Enkele maanden na de onafhankelijkheidsverklaring van de Staat Israël, ging Gerson, nu in het bezit van één van de eerste series Israëlische identiteitskaarten, terug naar Nederland om opnieuw met zijn enige broer verenigd te worden.

   

  Event

  Datum en uur:maandag, 22.04.2013Plaats:Givati Museum in Israël
   
 •   
  E-mail to a friend
    
    
    
  PrinterversiePrinterversie
    
    
    
    
  Aan de agenda toevoegen
    
    
  Bookmark and Share