Yom HaShoah Herdenking

Yom HaShoah Herdenking Hollandse Schouwburg

 •  
   
  Yom HaShoah Herdenking Hollandse Schouwburg / Photo: Photo Dirk P.H. Spits / DPHOTOOp Yom HaShoah, de dag van de Shoah (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 26 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

  De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

  Yom HaShoah herdenking 2013
  Tijdens de Yom HaShoah herdenking op 7 april 2013 werd het woord gevoerd door o.a. mevrouw Marijn Ornstein, voorzitter van het Presidium en plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast sprak de heer Philip Soesan namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door koor Renanim o.l.v. Marcela Obermeister.

  Foto: Photo Dirk P.H. Spits / DPHOTO

   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share