Yad Vashem Ceremonie

Yad Vashem Ceremonie op de Ambassade

 •  
   
  v.l.n.r.: De heer Bakker, Rabbijn Soetendorp, Mevrouw De WitOp 26 november vond een Yad Vashem ceremonie plaats op de Israëlische ambassade. Tijdens deze ceremonie werd een Yad Vashem onderscheiding postuum uitgereikt aan de heer Michiel de Wit en zijn echtgenote mevrouw Henriette de Wit-Stork, beiden geëerd als "Rechtvaardigen onder de Volkeren". De onderscheiding werd in ontvangst genomen door hun dochter mevrouw Anna de Wit.
  Tijdens de ceremonie spraken de heren Moscou, Rabbijn Soetendorp en onderduiker aan het adres van De Wit, de heer Bakker, het publiek toe.

  De muziek werd verzorgd door Iris Tzur (zang) en Pim Versteeg (gitaar). 
  De muziek werd verzorgd door Iris Tzur (zang) en Pim Versteeg (gitaar).

  Namens de ambassadeur werd de volgende toespraak voorgedragen door Silvia Berladski-Baruch:
  Shalom,

  We zijn hier bijeen om de ouders van mevrouw De Wit, de heer Michiel de Wit en mevrouw Henriette de Wit-Stork te eren met de hoogste toekenning van Staat Israël, de titel van "Rechtvaardigen onder de Volkeren".

  Laat me eerst zeggen, hoe nederig en bevoorrechte ik ben te overhandigen hun toe te kennen aan u, mevrouw De Wit, als hun dochter. Ik ben trots om hier te staan ​​vandaag, als officiële vertegenwoordiger van de Israëlische regering, bedanken uw ongelooflijke familie.

  Je ouders besloten de gebroeders Bakker te nemen in hun huis, ook al is je broer, Michiel Jr, was zeer actief in het verzet en je vader had een metalen fabriek die geïnteresseerd de Duitsers. Later namen ze ook een joods meisje, Annemie van Zuiden en een jonge vrouw, Sonja Weil in hun huis ook. Annemiek zorgde voor de jongens en Alida zorgde voor Annemie. In november 1944, veranderde drastisch toen de Duitsers bestelde je familie uit uw huis. Uit angst voor arrestatie, de De Wits direct links het nemen van de Bakker jongens, Annemie en Sonja met hen. Annemiek nam onmiddellijk Louis en Robert Bakker aan vrienden in Doetinchem, werd terwijl Annemie van Zuiden die door een ondergronds mijnwerker te Assen. Michiel Jr werd later gevangen voor zijn verzetactiviteiten. Hij was een expert in het vervalsen van documenten, die vele levens gered. Hij tragisch omgekomen in Mauthausen in februari 1945.

  We zijn misschien niet in staat zijn om te weten wat hun angst en vrees was, maar we wel weten is dat tijdens deze zwarte periode, de heersende houding ten opzichte van de Joden varieerde van onverschilligheid tot vijandigheid. De meeste mensen keken toe hoe hun vroegere buren werden opgepakt, gedeporteerd en vermoord, sommige zelfs samen met de Nazi's en de vele geprofiteerd. In die tijd, toen mensen waren bang voor hun leven en voor het leven van hun families, de makkelijkste en veiligste om te doen was om je deur gesloten, uw gordijnen dicht. Uw familie was bereid om te geven onderdak aan vier wanhopige joden, zich volledig bewust van de verschrikkelijke prijs die moet worden betaald als verraden.

  Maar ik wil niet om hier te staan ​​en alleen te spreken over de Holocaust, de Shoah, omdat naar mijn mening, deze dag is ook om te erkennen dat er sprake was van hoop in hopeloze tijden. Het gaat over geïnspireerd door een familie die het verschil maakte. Vandaag de dag is om te zeggen "dank u". Ik bewonder je familie heel veel. Wat ze deden is een les en een inspiratie voor ons allemaal.

  De staat Israël en het joodse volk overal zullen herinneren je hele familie voor hun moed en wij zullen altijd dankbaar ze.

  Moge hun herinneringen een zegen zijn.
   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share