Teva Editions 2012

Teva Editions 2012 in de Rijksakademie

 •  
   
  Els van Odijk opent de ceremonieGisteren bracht ambassadeur Divon een bezoek aan de zesde TEVA Editions for Visual Arts in de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Teva Editions for Visual Arts is een instelling van het Israëlisch bedrijf Teva Pharmaceutical Industries​.

  De gezellige bijeenkomst werd geleid door Els van Odijk, directrice van de Rijksakademie. Ter verdere introductie werd het publiek kort toegesproken door de President en Algemeen Directeur van Teva, Rob Koremans. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau gaf daarna in zijn redevoering aan dat de Rijksakademie een ‘ontwikkelingsinstituut’ is waar ‘jonge onderzoekers werken aan dissertaties’. Hij zette uiteen dat de belangstelling voor moderne kunsten groeit en het daarom is het ontwikkelen en uitvinden van nieuwe mogelijkheden, o.a. op wetenschappelijke manier, zeer belangrijk. Ook lichtte hij de internationale positie van Nederland op het gebied van kunst en cultuur toe door in te gaan op het besef dat het belangrijk is dat kunst en cultuur voldoende gefinancierd wordt en dat het belangrijk is om kunstenaars vanuit het buitenland een werkplek te bieden.

  De Teva award werd uitgereikt aan kunstenaar Gert Jan Kocken. De presentatie van zijn werk tijdens de uitreiking omvatte voornamelijk het uitbeelden van de Tweede Wereldoorlog door verschillende kaarten van Amsterdam op elkaar te leggen. Deze verschillende lagen vormen daardoor één beeld waarin alle beschikbare cartografische informatie van verzetsgroepen, geallieerden, en bezetters zichtbaar zijn opgenomen. Gert Jan Kocken probeert op deze manier met de nieuwe kaart het complete verhaal te vertellen van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog. Zijn werk omvat niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden in Nederland en daarbuiten.

  Award winnaar Gert Jan Kocken geeft tekst en uitleg over zijn werk

  Ambassadeur Haim Divon spreekt het publiek toeVoorafgaand aan de presentatie van Kocken werd het woord gegeven aan ambassadeur Divon, die liet weten dat ‘kunst is een remedie voor de ziel’. Divon betoogde tegenover het publiek dat ‘waar kunstenaars niet gekoesterd worden, daar is geen complete samenleving’. Over de cartografie van Kocken zei ambassadeur Divon dat de ‘kaarten veel meer zijn dan gewone kaarten’. Ze vertellen een verhaal, een geschiedenis.

  Meer foto's​


  ​​​
   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share