Profiel Ahmed Jabari

Profiel: Ahmed Jabari

 •  
   

  Ahmed Jabari​

  Tijdens een gezamelijke missie van het Israëlische leger (IDF) en Shin Bet (ISA) vandaag op 14 november, is Ahmed Said Halil Jabari, hoofd van de militaire afdeling van Hamas in de Gaza Strook, gedood. Jabari was verantwoordelijk voor alle Hamas terreur activiteiten die afgelopen decennium vanuit de Gaza Strook werden uitgevoerd.

  Jabari was betrokken bij de planning en organisatie van fondsen voor militaire activiteiten en terreur aanvallen tegen Israël.

  Gedurende de afgelopen jaren gaf Jabari leiding aan de militaire tak van Hamas tijdens verschillende periodes van evenementen die de realiteit in de Gaza Strook gevormd hebben – zoals de Hamas machtsovername in 2007, en het regiseren van de cycli van escalatie tegen Israël.

  Jabari was betrokken bij het ontwerpen van de aanval in juni 2006, toen verschillende IDF militairen warden gedood en de Israëlische militair Gilad Shalit werd gekidnapt.

  Nadat Shalit was gekidnapt, en gedurende de jaren van onderhandelingen omtrent een deal voor zijn vrijlating, leidde Jabari het onderhandelingsteam van Hamas en nam een extremistische positie in.

  Achtergrond

  Jabari, 52, een inwoner van Gaza, was betrokken bij militaire activiteit sinds de begin tachtiger jaren en diende tot zijn dood als de senior militaire commandant van Hamas. In het verleden was hij nauw betrokken bij Hamas oprichter Sheikh Yassin en opereerde onder zijn bescherming. Jabari begon zijn militaire loopbaan in Fatah en nam deel aan een aantal terreur aanvallen op Israëlische doelen. Daarvoor was hij gedurende 13 jaar gevangengezet, van 1982 tot zijn vrijlating in januari 1995.

  Reeds in 1995 gaf Jabari leiding aan een vereniging ter ondersteuning en bevoordeling van Hamas gevangenen en tot zijn dood leidde hij de Nur Vereniging voor de hulp aan vrijgelaten Hamas gevangenen, welke gebeurde onder het toezicht van Sheikh Yassin. In deze rol coördineerde hij een grootschalig systeem van financiële transacties om Hamas gevangenen, hun families, en de families van gedode terroristen te ondersteunen.

  Gedurende zijn gevangenschap werd Jabari’s wereldbeeld extremer. Hij werd lid van de Hamas organisatie en diende als de vertegenwoordiger van de Hamas en Islamitische Jihad gevangenen. Zijn jaren in de gevangenis, zijn extreme uitgangspunten en zijn activiteiten in de gevangenis bezorgden Jabari een senior functie in het Hamas leiderschap na vrijlating.

  Sinds zijn vrijlating uit de gevangenis was Jabari betrokken bij verscheidene activiteiten en senior functies binnen de Hamas organisatie. Tegelijkertijd fungeerde hij als senior militair commandant, regiseerde terreur cellen in de Gaza Strook en de West Bank, en was betrokken bij zowel wapensmokkel, als ook het vervullen van verschillende organisatorische functies in de beweging.

  Als onderdeel van de militaire top was hij betrokken bij de promotie en uitvoering van vele grote terreur aanvallen.

   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share