IDFinPhilippines

Israëlische hulp voor de Filipijnen

 •    
  Het Israëlisch veldhospitaal heeft al meer dan 1.000 patiënten geholpen, waarvan velen kinderen. Dankbare ouders van het eerste kind dat geboren is in het veldhospitaal hebben hun zoon “Israel” genoemd.
  Met twee Israëlische vliegtuigen werden een 150-koppige delegatie en 100 ton aan humanitaire en medische goederen naar de Filipijnen gebracht om de door de tyfoon Haiyan getroffen mensen te helpen.
  Er werd toe besloten het Israëlische veldhospitaal in Bogo te vestigen, in de noordelijke provincie Cebu. Terwijl in het nieuws de meeste aandacht uitgaat naar chaos de omgeving van Tacloban City, heeft de tyfoon ook een spoor van vernieling op het eiland Cebu achtergelaten, waar de meeste basis benodigdheden ontbreken. Provinciale bestuurders zeggen dat 90 procent van de gebouwen in het noorden van Cebu zwaar beschadigd zijn door wind en regen, waardoor gewassen verloren zijn gegaan, elektriciteitskabels zijn beschadigd en wegen geblokkeerd zijn. Bogo is één van de steden die het zwaarst getroffen zijn door de tyfoon in de provincie Cebu. De burgemeester van Bogo City, Celestino Martinez Jr: “De tyfoon heeft alles verwoest wat we hier hebben, van infrastructuur tot landbouw.”
  Een geavanceerd multi-afdeling medische faciliteit – dat een zaal voor kinderen, een afdeling verloskunde, een intensive care afdeling en een algemene zaal  omvat – was snel opgezet om te voorzien in medische zorg voor slachtoffers van rampen. IDF doktoren, verplegers, paramedici, apothekers, geestelijke verzorgers, x-ray technici en laboranten zijn werkzaam in de faciliteit.
  Opgezet in een relatief afgelegen gebied waar medische zorg ontbrak, is het Israëlisch veldhospitaal de centrale medische faciliteit in het gebied met een bevolking van 250,000 mensen geworden, waar gemiddeld meer dan 300 patiënten per dag behandeld worden.
  De meeste mensen hebben verwondingen die ontstaan zijn als direct resultaat van de tyfoon. Ook al zijn het technisch geen ernstige verwondingen, ze kunnen leiden tot infecties indien ze niet behandeld worden. Het schoonmaken van wonden en simpele antibiotica hebben een levensreddend effect. Het personeel behandeld ook de mensen die een chronische ziekte hebben, verergerd door de afwezigheid van stromend water, elektriciteit en medische zorg.
  Afgelopen zondag heeft het team geholpen drie baby’s ter wereld te brengen binnen een uur, en op maandag heeft het orthopedische team een baby van één dag oud behandeld dat een ernstige geboorteafwijking in alle vier ledematen.
  Het Israëlische team heeft ook een school gebouw gerepareerd, waardoor de kinderen weer terug naar school konden, en ze zagen ook nog kans de studenten een beetje Hebreeuws te leren.
  Korte reacties van mensen uit de Filipijnen:
  We cannot thank you enough for the act of kindness and service you are rendering to the Filipino people. Your work embodies the spirit of Israel doing God's work to help humanity. This act of kindness will forever remain in the people and culture you have touched.
  I cannot forget Israel's immediate response to the needs of our people in the central region of our country. I salute and thank the State of Israel and its people!
  On behalf of the Philippine people we thank you, the Israel medical team and Israel govertment, for the support for our countrymen devastated by typhoon Haiyan. We salute and appreciate you so much. God bless Israel.
 •  
   
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share