Gerecyclede kunst in de Urban Art House

Gerecyclede kunst

 •   Kunstenares Nirit Levav maakt beelden van fietskettingen
 •    
  “Als mensen mijn kunst zien dan willen ze het aanraken. Dat mag,” zegt Israëlische kunstenares Nirit Levav, als ze met vertedering naar ‘Buli’, haar beeld van een vrouwelijke buldog kijkt. De hond is geheel gemaakt van fietsonderdelen. De oren bestaan uit twee fietsbellen met een roze rand, waar ‘I love my bike’ opstaat, en één stukje fietsketting is elegant omgetoverd tot een strikje, ook roze geschilderd natuurlijk. ‘Mensen vinden deze altijd heel leuk’.
   
  Nirit studeerde af aan de Parsons School of Design in New York als modeontwerpster. Als kunstenares maakte ze onder andere series van verschillend materiaal over dieren en over vrouwen. Sinds kort focust Nirit zich in haar werk op honden, altijd gemaakt van fietskettingen, soms aangevuld met ander gerecycled materiaal van fietsen.
   
  De expositie ‘How,Wow’ bestaat uit verschillende soorten honden gemaakt van fietskettingen. Honden, de favoriete dieren van Nirit, staan volgens haar het dichts bij mensen in hun vermogen om emoties te uiten. Dat stralen de dieren ook uit. De honden zijn erg verschillend in vorm, ras en kleur. Nirit: ‘ik kan niet steeds hetzelfde maken, dan ga ik me vervelen’. De beeldhouwster doet dan ook haar best om elke keer weer iets anders met haar materiaal – voornamelijk bestaand uit fietskettingen - te produceren. De ene keer schildert en lakt ze de kettingen, de andere keer laat ze deze ruw en in de oorspronkelijke kleur. Soms gebruikt ze alleen de fietskettingen, en soms alleen de diskettes die in de kettingkast zitten.
   
  Het vrij ruwe materiaal waar de honden van zijn gemaakt, komt goed tot zijn recht in de huidige omgeving van de honden. Ze staan uitgestald in de pop-up kunstmarkt Urban art House in de van Gentdhallen in Amsterdam, op een terrein van oude pakhuizen. Verschillende populaire kunstwerken, zoals schilderijen van straatkunstenaar Banksy, staan en hangen uitgestald in een woonkamersetting. Jennifer van Urban Art House vertelt dat er tegenwoordig een hele grote groep kunstkopers is die niet goed weet wat het met officiële galerijen aan moet. De kunstkoper van vandaag is volgens haar heel iemand anders dan vroeger. ‘Wij willen dit publiek zich hier thuis voelt, daarom staan er banken en ziet het er hier uit zoals in een woonkamer. Dan kan de bezoeker ook meteen zien hoe een kunstwerk in huiselijke setting tot zijn recht komt.’
   
  Nirit’s werk is nog tot 2 september te zien (en te koop) in Urban Art House. Voor meer informatie over haar werk, kijkt u hier. Voor meer informatie over de Urban Art House, klikt u hier.
 •  
   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share