De ideeën-oorlog tegen Israël

De ideeën-oorlog tegen Israël

 •   Lezing Knesset-lid Einat Wilf op 30 mei 2012, Amsterdam
 •    
  Knesset-lid Einat Wilf was recentelijk in Nederland voor een reeks ontmoetingen met onder andere Tweede Kamerleden van verschillende partijen, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en journalisten.  
   
  Woensdagavond 30 mei in het Apollohotel in Amsterdam sprak Wilf over een nieuw soort oorlog die tegenwoordig tegen Israël gevoerd wordt. Dit is geen politieke oorlog met als doel Israël economisch in het nauw te drijven, zoals eerder het geval was. Ook is het geen oorlog met wapens, zoals dat voorheen het geval was. “Vandaag de dag hebben we te maken een intellectuele oorlog, met als doel het delegitimatiseren van Israël”, zo stelt de Israëlische politica van de regeringspartij Atzmaut.
   
  Wilf: “Wanneer men van Israël een niet-legitiem land maakt, een zondig land, dan maakt men van Israël een land dat niet zou moeten bestaan.” Het delegitimatiseren  van Israël is volgens haar gevaarlijk, want de staat Israël is gebaseerd op ideeën; het land bestond als idee lang voordat het een realiteit werd. “Als het idee van het land wordt aangevallen dan wordt er getracht de wil van de mensen te verzwakken”.
   
  Hoe kan deze intellectuele oorlog worden gestopt? Door de mensen die Israel afschilderen als een paria staat zelf als illegitiem te bestempelen. Dit kan ten eerste worden bewerkstelligd door de bedreiging te erkennen.
   
  Daarnaast moeten we ons realiseren dat we heel lang met woorden het grondgebied van Israël hebben verkleind, zo stelt Wilf. “Zo hebben we het bijvoorbeeld over het ‘Israëlisch-Palestijns’ conflict, in plaats van het ‘Israëlisch-Arabisch conflict’. De woorden veranderen het perspectief. We hebben het ook over ‘bezetting’, waar we het eerst hadden over ‘betwiste gebieden’.”
   
  Ten slotte is er de vijfde generatie Palestijnse vluchtelingen wordt nog steeds vluchteling genoemd!” Hiermee verwijst Wilf naar de wetgeving over het Palestijns vluchtelingenvraagstuk, die in mei in de Amerikaanse Senaat werd aangenomen. Volgens die wet moeten de UNWRA en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken onderscheid maken tussen de Palestijnse vluchtelingen die daadwerkelijk in 1948 hun plek verlieten, en hun nakomelingen. Wilf: “Palestijnse vluchtelingen zijn de enige groep vluchtelingen in de wereld die de titel van vluchteling automatisch aan hun nakomelingen doorgeven. Dit is het blijven produceren van vluchtelingen uit een oude oorlog.”
   
  Voor meer informatie over Einat Wilf, zie www.wilf.org/English/.
 •  
   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share