50 jaar na rechtszaak Eichmann

50 jaar na rechtszaak Eichmann

 •    
  50 jaar nadat Adolf Eichmann werd aangeklaagd
   
  Het is vijftig jaar geleden sinds Adolf Eichmann, een hoge nazi-functionaris, door de rechtbank in Jerusalem ter dood werd veroordeeld. Eén van de aanklagers, rechter Gabriel Bach is momenteel in Nederland. Hij ontmoet hier onder andere voorzitters van de Eerste en Tweede kamer, researchers van oorlogsonderzoeksinstituut NIOD en rechtsdeskundigen. Ook bezoekt hij de Portugese Synagoge, het Anne Frankhuis en het Vossius Gymnasium in Amsterdam.
   
  Op maandagavond 26 maart gaf de heer Bach een lezing in het Vredespaleis in Den Haag, georganiseerd door de juridische afdeling van de Israëlische ambassade in combinatie met de bibliotheek van het Vredespaleis. De lezing was met meer dan 300 in juridische zaken geïnteresseerde deelnemers een succes. De rechter deelde zijn herinneringen van het proces: de voorbereidingen voor de rechtszaak, waarbij vele, vele documenten moesten worden doorgenomen, en de rechtszaak zelf.
   
  Rechter Gabriel Bach werd in 1927 in Duitsland geboren. In 1938, twee weken voor de Kristallnacht, vluchtte de familie Bach naar Nederland. De jonge Bach ging twee jaar het Vossius gymnasium in Amsterdam. In 1940, kort voor de Duitse bezetting in Nederland, emigreerde de familie naar Jerusalem.
   
  Tussen 1960 en 1962 was Bach een van de verantwoordelijken voor de voorbereiding en uitvoering van de nazi functionaris Eichmann. Hij was hoofdverantwoordelijk voor het onderzoek naar Eichmanns misdaden en de juridisch adviseur voor de politie. In 1969 werd Bach benoemd tot landsadvocaat van Israël en in 1982 tot rechter aan het hooggerechtshof.
   
 •  
   
  In bovestaande video spreekt rechter Gabriel Bach over zijn ervaringen tijdens de rechtszaak van Adolf Eichmann (Engels met Nederlandse ondertiteling).
   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share