Om Israel

Israel i korthet

 •  
  ISRAEL  -  ETT MODERNT LAND I MELLANÖSTERN
   
  Det finns många sätt att beskriva livet i Israel där det dagliga livet och kulturen är präglat av de många olika typerna av invånare. Israel är ett land bestående av immigranter. Immigranter som mestadels kommit från Europa, Nordafrika och den senaste vågen av immigranter, från det forna Sovjetunionen. Befolkningen har vuxit mer än 8 gånger sedan självständigheten 1948. Idag har Israel över 7 miljoner invånare.
   Livsstilen i Israel är Medelhavs-betonad, naturligtvis mycket beroende på det varma och behagliga klimatet, med barer, kaféer och restauranger som har öppet till sent på natten, med människor som sitter utomhus på trottoarer och terrasser.
   
  I Israel uttrycks det kulturella i olika konstarter som har samma mångfald som invånarna vilket kan märkas i litteratur, teater, konserter, radio och TV-program, live shows, museum och gallerier. Det finns något för alla smaker. Israels klubbliv är mycket livligt, särskilt i Tel Aviv och Jerusalem och drar till sig dj:s från både USA och Europa.
   
  Eilat 2.JPG
   
   
  Israel är kanske ett litet land men erbjuder allt från skidåkning på Hermon-berget i norr till dykning i Eilat i söder. Mil efter mil av stränder löper utmed Medelhavets kust och med en restid på bara 7 timmar mellan Israels norra och södra spets är det lätt att hinna se mycket av landet under ett besök.
   
   Eilat                                                                                                                                                                                         
  Här finns de flesta internationella klädmärken representerade, ofta i stora köpcentrum. H&M öppnade nyligen flera affärer här.
   
  Israel är ledande inom många högteknologiska områden: Här finns: Microsoft, Berkshire-Hathaway, Motorola, Intel, HP, Siemens, GE, IBM, Philips, Lucent, AOL, Cisco, Applied Materials, IBM, J&J och många andra internationella företag representerade. Trots att Israel är ett sådant litet land, (inte större än Småland i storlek) utnämndes Israel 2010 till det 17:e mest konkurrenskraftiga landet i världen av IMD World Competitiveness Yearbook. Under de senaste två årtiondena har Israel blivit ledande inom telekommunikation, informationsteknologi, elektronik, bevattning, sol- och vattenteknologi. Många av komponenterna i våra datorer och mobiltelefoner är utvecklade i Israel.
   
   
   
   
   Tel Aviv - blog.JPG

   
   
   
   Tel Aviv 
   
  Israel är en parlamentarisk demokrati med en president som bara har ceremoniella plikter. Den sociala välfärden ger alla invånare, A-kassa, pension, föräldrapenning, barnbidrag, och sociala bidrag. Israel har en utvecklad hälsovård för alla invånare. Tack vare hälsovårdens höga standard och moderna sjukhus är t ex barndödligheten låg, endast 5,3/1000 och livslängden är 80,73 för kvinnor och 78.62 för män (högre än i Sverige), det 10:e högsta i världen.
   
  Den obligatoriska skolplikten är från 5 – 16 år även om de flesta studenter går 12 år i skolan. Israel har en av det högsta antalet studenter som avslutat universitetsstudier i förhållande till befolkningen och israeliska universitet finns bland europeiska Topp 100.
   

  Kartor från Israel:
  Israel
  Pilgrimskarta
  Tel Aviv
  Jerusalem
  Haifa
  Eilat
  Tiberias
  Netanya

   

   
 •  
 •  
 •  
 • Snabba fakta

   
  Befolkning8,018,000  
  HuvudstadJe​rusalem​
  Språk Hebreiska och arabiska (officiella)
   
  Landsnummer​+972​
  ValutaNew Israeli Shekel (NIS)​ - Ny israelisk shekel
  Elektricitet230V/50Hz​
   
  StatsskickDemokrati
  Sjävständighetsdag14.5.1948​
   

  Nationella symboler

  • Israels flagga

   I oktober 1948 antog den provisoriska staten de blå och vita färgerna med Davidsstjärnan i mitten som Israels flagga. Flaggan hängdes upp den 11 maj 1949 i Lake Success i New York, när Israel blev den 59:e medlemmen av Förenta Nationerna.

  • Nationellt emblem

   Menorah Staten Israels officiella emblem är menorahn, den sjuarmade kandelabran vars form sägs härröra från en växt känd från antiken med namnet ”Moriah”. Olivkvistarna som omger Menorahn representerar det judiska folkets längtan efter fred.

    
 • Tid i Israel

 • Valutor


  1 Sverige Krona=0.5474 NIS

  1 Israeliska shekel=1.83 SEK

  Information sammanställd av Bank Of Israel