CULTURE: Museums

CULTUUR: Museums

 •    
  Er zijn ongeveer 200 musea verspreid over het land die elk jaar miljoenen bezoekers aantrekken. Hun grootte of ligging is niet belangrijk, het zijn stuk voor stuk schatkamers van archeologie, etnografie en plaatselijke geschiedenis, zowel oude als moderne kunsten en van uiteenlopende ambachten.​
   
 • icon_zoom.png
  CULTURE: Museums CULTURE: Museums
  Met dank aan het Israël Museum, Jeruzalem
   
  Israel Museum, Jerusalem
  Drawings by Noam Nadav


  Het Israël Museum in Jeruzalem, dat gesticht werd in 1965 als ‘s lands nationale museum, bestaat uit verschillende hoofdsecties: de collectie van het Bezalel Museum voor Fijne Kunsten, Judaïca en Etnografie, stelt werken tentoon van verschillende Joodse gemeenschappen uit de Diaspora. Verder bevat het ook kunstgalerijen en “period rooms” of thematische ensembles en een grote selectie kunstobjecten uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië en het Verre Oosten. Daarbuiten zijn er nog een archeologische vleugel met artefacten van tussen de prehistorie en de 15de eeuw, een sculpturentuin met meer dan 60 werken, het Relikwie van het Boek met zeldzame Bijbelse manuscripten zoals de Dode Zee Rollen en een vleugel voor de jeugd met galerijen, klaslokalen en workshops die een brede waaier aan onderwijzend materiaal bieden. Het Rockefeller Museum in Oost-Jeruzalem over lokale archeologie, het Paley Art Center in Oost-Jeruzalem met educatieve programma’s voor Arabische kinderen, en het Tichohuis, een kunstgalerij en populair café in een Eeuwoud landhuis in het centrum van Jeruzalem, zijn ook onderdeel van het Israël Museum. Er is een breed aanbod aan indrukwekkende tijdelijke tentoonstellingen die regelmatig tentoongesteld worden en er zijn parallelle activiteiten die gaan van lezingen, workshops en films tot kamerconcerten en kunstlessen.

  Ter ere van zijn 45ste verjaardag sloot het Israël Museum recent een groots renovatieproject af dat de tentoonstellingsoppervlakte van het museum verdubbelde. Het nieuwe design van de galerijen neemt de bezoekers mee op een reis door de geschiedenis, te beginnen bij archeologie en prehistorie, anderhalf miljard jaar geleden, helemaal tot de hedendaagse kunst. ​

   

  Tel Aviv Museum of Art

  Het Tel Aviv Kunstmuseum (opgericht in 1932), dat sinds 1971 in zijn huidige gebouw gelogeerd is, bevat centrale galerijen met een grote collectie klassieke en hedendaagse kunst, vooral Israëlische kunst. Er is een speciale vleugel voor jongeren, een auditorium waar regelmatig recitals, kamerconcerten gegeven worden en kunstfilms gedraaid worden en talrijke andere hallen met tijdelijke stukken. Ook het Helena Rubinstein Paviljoen van Moderne Kunst valt onder de verantwoordelijkheid van het museum.​

  Mishkan LeOmanut

  Mishkan LeOmanut (“Huis van Kunst”, sinds 1934) in Kibboets Ein Harod is het eerste landelijke museum van het land en het eerste kunstmuseum in de geschiedenis van de kibboetsbeweging. Het bevat een grote collectie joodse schilderijen, sculpturen en allerlei andere volkse kunstwerken van over de hele wereld. Het museum organiseert vooral speciale hedendaagse tentoonstellingen, educatieve workshops en kunstonderzoek.​

  Haifa Museum

  Het Haifa Museum (sinds 1949) geeft aan de ene kant onderdak aan het Museum voor Oude Kunst dat gespecialiseerd is in archeologische vondsten uit Israël en het Middellandsezeegebied, en aan de andere kant aan het Museum voor Moderne Kunst (sinds 1951), dat kunstwerken van over de hele wereld (van 1750 tot nu) tentoonstelt. Verder is het Haifa Museum ook nog verantwoordelijk voor het Prehistorisch Museum, het Nationaal Maritiem Museum en het Tikotin Museum voor Japanse Kunst, een kleine maar goedgeorganiseerde ruimte die zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen huisvest.

  Eretz Israel Museum


  Het Eretz Israel Museum (sinds 1953) in Ramat Aviv is een werkelijke schatkamer wat betreft zijn stock aan archeologische, antropologische en historische vondsten uit de regio. Er is onder andere een grote collectie glas- en keramiekwerk te vinden, muntstukken, koper en zelfs een planetarium. In de hallen rond het thema “De Mens en Zijn Werk” krijgen bezoekers de gelegenheid om in levende lijven te zien hoe er vroeger geweven werd, hoe juwelen en potten gemaakt werden en hoe graan in brood veranderd werd. Tel Quasile, een archeologische graafplaats waar 12 verschillende lagen beschaving gevonden zijn, ligt ook op de site van het Eretz Israel Museum.

  Verder is het museum ook verantwoordelijk voor het Geschiedkundig Museum van Tel Aviv-Jafo en de Onafhankelijkheidshal waar in 1948 de onafhankelijkheid van de Staat Israël uitgeroepen werd. Beide sites liggen in Tel Aviv.

   

  L.A. Mayer Institute for Islamic Art

  Het L.A. Mayer Instituut voor Islamitische Kunst (sinds 1974) in Jeruzalem herbergt verschillende grote tentoonstellingen van aardewerk, stof, juwelen en ceremoniële objecten die duizend jaar islamitische geschiedenis bestrijken, van Spanje tot India. Daarbuiten zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen over verschillende thema’s.

  Beit Hatefutsoth - The Diaspora Museum

  Beit Hatefutsoth (Het Diaspora Museum, sinds 1978) ligt op de campus van de universiteit van Tel Aviv en maakt gebruik van uiterst moderne technieken en audiovisuele projecties die de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen van de Diaspora doorheen de eeuwen en de wereld chronologisch aan het publiek voorstellen. Het Beit Hatefutsoth museum heeft dus geen geschiedkundige voorwerpen. Er worden thematische tentoonstellingen opgesteld en elke verdieping heeft een eigen studieruimte. Er worden ook regelmatig presentaties over Joodse onderwerpen gegeven, audiovisuele chronosferen geïnstalleerd die een overzicht geven van de Joodse geschiedenis en er is een breed gamma aan educatieve en culturele programma’s beschikbaar. De website van het museum geeft advies en richtlijnen over alles wat te maken heeft met het Joods leven en de overlevering van de Joodse cultuur.

  Tower of David Museum of the History of Jerusalem

  Het Toren van David Museum van de Geschiedenis van Jeruzalem (sinds 1988) ligt in het Citadelcomplex (Oude Stad). Het is een belangrijke historische en archeologische site die vondsten van de Tijd van de Eerste Tempel (960-586 v.C.) bevat, evenals delen van een toren en van de stadsmuren uit de tijd van de Hasmoneeën (eerste eeuw v.C.) en de fundamenten van een immense toren die Herodes liet bouwen (37-4 v.C.).

  Het museum bevat geen historische objecten, maar vertelt het verhaal van 4000 jaar geschiedenis van Jeruzalem, van haar oorsprong als stad in Kanaän tot het heden. Er zijn presentaties die per periode worden ingedeeld, er loopt een tijdlijn door elke ruimte waar de belangrijkste gebeurtenissen op vermeld worden en er zijn schermen met kaarten, films, hologrammen, tekeningen en schaalreproducties. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen die niet noodzakelijk over verwante onderwerpen gaan maar profiteren van de mooie setting om een beeldhouwwerk of andere kunst aan het publiek voor te stellen.

   

  Yad Vashem, the Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority

  Yad Vashem, De Herdenkplaats voor de Martelaren en Helden van de Holocaust, ligt in Jeruzalem en heeft zich als organisatie tot doel gegeven de herinnering aan de zes miljoen Joden die in de Holocaust het leven verloren, levend te houden. Het centrum werd in 2005 gerenoveerd en vergroot en herbergt nu ook het Holocaust Geschiedenis Museum (met de Namenhal waar de namen van de slachtoffers van de Holocaust gegraveerd staan), het Kunstmuseum rond de Holocaust, een tentoonstellingspaviljoen, Het Pad van de Rechtvaardigen, een archief, een Herdenkingsmonument met de namen van de uitroeiingskampen, het Herdenkpaviljoen van de Kinderen en de Vallei der Verwoeste Gemeenschappen. Het museum werd ontworpen door Moshe Safdie met als doel de bezoekers een algehele sensoriële, emotionele en intellectuele ervaring te bezorgen.

   
 •  
PrinterversiePrinterversie
  
E-mail to a friend
  
Bookmark and Share