Priručnik za učenje o Holokaustu

Priručnik o Holokaustu važna obrazovna alatka

 •    

  Priručnik za učenje o Holokaustu”, autorsko delo 19 profesora iz Srbije koji su 2008.  pohađali međunarodnu školu učenja o Holokaustu u Jad Vašemu u Jerusalimu, predstavljen je u Biblioteci Grada Beograda 17. decembra 2012. godine.

  Ejal Naor, zamenik šefa misije Ambasade Izraela u Beogradu, naglasio je važnost ovakve „obrazovne alatke koja će pomoći profesorima u širenju znanja đaka i njihovom percepiranju jednog od najstrašnijih poglavlja moderne istorije.“ „Čovek mora da poznaje svoju prošlost, kako bi obezbedio bolju budućnost,“ kazao je on.
  Gospodin Naor je dodao da je Ambasada Izraela kupila 150 primeraka priručnika koji će biti podeljeni školama širom Srbije. „Nadam se da će nadležne institucije u Srbiji pratiti ovaj skroman gest naše ambasade i da će svakoj školi u Srbiji obezbediti po jedan primerak ove važne knjige“, zaključio je Naor.
  Govoreći o studioznom delu srpskih profesora, Aleksandar Nećak, počasni predsednik Federacije jevrejskih opština Srbije, naglasio je važnost obrazovanja, objašnjavajući da „samo sećanje nije dovoljno.“
  „Malo se zna u Srbiji o najmonstruoznijem zločinu 20. veka,“ kazao je Nećak. On je iskoristio priliku da još jednom istakne činjenicu da 70 godina nakon što je 6.400 Jevreja brutalno ubijeno u dušegupkama, na Starom Sajmištu i dalje nema table u znak sećanja na nevine žrtve.
  Dr Milan Ristović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, govorio je o različitim pedagoško-metodičkim problemima sa kojima se suočavaju profesori koji mladoj generaciji treba da objasne šta je Holokaust. On je objasnio da je teško podučavati o ovoj izrazito tragičnoj temi, a pritom ne zatrpavati učenike nesrećom i izbeći da se tema ne pretvori u nešto što odbija.
  „Ovaj priručnik je iskorak i uvod u sistematsko bavljenje temom Holokausta,“ kazao je profesor Ristović. „On predstavlja racionalni instrument za razumevanje iracionalnog,“ dodao je on.
  Dušan Vujičić, glavni i odgovorni urednik „Platoneuma“ iz Novog Sada, govorio je o entuzijazmu profesora koji su odlučili da sastavljanjem ovakvog praktikuma podele sa svojim kolegama u Srbiji ono što su naučili tokom studijske posete Jad Vašemu.
  On je objasnio da je priručnik izdat uz pomoć Federacije jevrejskih opština Srbije, zajedno uz zbornik naučnih eseja „Podsećanje na zločine - rasprava o genocidu i ubistvu naroda“. Ta kolekcija eseja istaknutih svetskih eksperata o evropskoj kulturi sećanja sa priručnikom čini diptih o tragičnom poglavnju evropske i svetske civilizacije.
  Tokom promocije knjiga, istaknuto je i da je Srbija 2011. godine postala punopravni član Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta.            
 • icon_zoom.png
   :
   
   
 •