Ko su Pravednici među nacijama?

Ko su Pravednici među nacijama?

 •   Članak ambadora Izraela u dnevnom listu Danas povodom dodele medalja „Pravednik među nacijama“
 •    
   „Jad Vašem“, spomen obeležje Holokausta države Izrael, odlikovao je do danas više od 140 Srba posebnom Medaljom pamteći njihov herojski čin. ​​​
 • icon_zoom.png
  Ambasador Josef Levi Ambasador Josef Levi
  Ambasador Levi
   
  Godine Drugog svetskog rata bile su godine opšteg zla. Sudbina svakog Jevrejina - muškarca, žene ili deteta, prema rasističkoj filozofiji nacističke Nemačke, bila je smrt. Širom okupirane Evrope, nevini Jevreji su zlostavljani i ubijani na najbrutalnije načine. Stradali su u gasnim komorama koncentracionih logora, izgladnjivani do smrti, ubijani u medicinskim eksperimentima bez anestetika. Čitave porodice streljane su u masovnim grobnicama. 

  Više od šest miliona Jevreja, 80 odsto jevrejske populacije pod nemačkom okupacijom, ubijeno je u tim danima. Njihov jedini zločin je bio taj što su rođeni kao Jevreji.

  Rekao sam - dani opšteg zla i potpune tame. Ali, u toj tami su se pojavila treperava svetla: Evropljani, muškarci i žene, koji su odlučili da se ne predaju nacističkom zlu, već da pruže ruku drugom, ponekad potpuno nepoznatom ljudskom biću, koje je zatražilo pomoć da bi preživelo. Moglo je to da bude iznenadno kucanje na vratima u ponoć jevrejske devojčice koja je iskočila iz voza koji je odvodio njenu porodicu u logor smrti. Mogla je to biti majka koja je zatražila od svog suseda da sakrije njenu decu pre nego što cela porodica bude odvedena i streljana u obližnjoj šumi.

  Kazna za one koji su pomagali Jevrejima da izbegnu svoju sudbinu, u mnogim slučajevima je bila smrt, i to ne samo za pojedince koji su bili spremni da pomognu već i za njihove porodice. Hrabrost onih koji su rizikovali svoje i živote svojih porodica kako bi pomogli ljudima koji su stočnim vagonima transportovani u smrt, bila je pobeda nad strahom i ravnodušnošću.

  Nekoliko hiljada evropskih Jevreja spaseno je zahvaljujući odvažnosti i požrtvovanosti pojedinaca. Broj ovih heroja je mali ali nas njihova moralna snaga do dana današnjeg uči šta jedno ljudsko biće može da uradi protiv mašine smrti i industrije uništenja.

  Ovi heroji postojali su i u Srbiji. „Jad Vašem“, spomen obeležje Holokausta države Izrael, odlikovao je do danas više od 140 Srba posebnom Medaljom pamteći njihov herojski čin. Od 35.000 Jevreja koji su živeli na tlu današnje Srbije, gotovo 30.000 je ubijeno. Stotine ih je spaseno zahvaljujući njihovim srpskim dobrotvorima. Pravi broj ovih heroja verovatno nikada i nećemo saznati jer su u mnogo slučajeva ubijeni ili su umrli po završetku rata. Večeras, na ceremoniji u Beogradu, posthumno ćemo dodeliti Medalje porodicama Vojislava Kneževića i Nurije i Devlete Pozderac.

  Preživeli Holokausta, mi njihovi potomci i država Izrael, pamtićemo zauvek. Bili su dobri hrišćani i muslimani, dobri Srbi ali pre svega izuzetni ljudi. Zato ih zovemo Pravednici među nacijama, sveci, koji su nas naučili pravom značenju reči samilost i ljubav u najstrašnijim danima istorije civilizovanog sveta.

  Članak na sajtu dnevnog lista Danas​

   
 •