Izrael na meti raketa - Novembar 2012

Izrael na meti raketa - Novembar 2012

 •   Raketiranje ne prestaje
 •    

  Više od 120 raketa ispaljeno je na jug Izraela sa teritorije Gaze od subote uveče 10. novembra. Na meti raketa našli su se Zderot, Ašdod, Netivot, kao i Eškol, Šar Hanegev i Hof Aškelon.  

  Premijer Netanijahu: "Preduzećemo sve neophodne akcije kako bi ova situacija prestala. To nije samo naše pravo, već i naša dužnost i verujem da to razume svaka slobodoumna osoba i vlada na svetu."   

 • icon_zoom.png
  Israeli medics transport a man wounded by a rocket fired from Gaza near Sderot, Nov 11, 2012 Israeli medics transport a man wounded by a rocket fired from Gaza near Sderot, Nov 11, 2012 : Reuters
  Izraelski lekari zbrinjavaju čoveka ranjenog raketom u blizini Zderota (Foto: Reuters)
   

  Više od 120 raketa ispaljeno je na jug Izraela sa teritorije Gaze od subote uveče 10. novembra. Na meti raketa našli su se Zderot, Ašdod, Netivot, kao i Eškol, Šar Hanegev i Hof Aškelon.  

  Nekoliko ljudi je povređeno u nedelju ujutru, dok su mnogi zbrinuti usled panike koja ih je obuzela. Kuće, radnje i vozila su pretrpela velika oštećenja. Neki od primera su:

    •  U subotu uveče (10. novembar), izraelski sistem raketne odbrane Gvozdena kupola presreo je rakete tipa "grad" koje su za cilj imale Ašdod i Beršebu, ali su dve kuće kasnije pretrpele direktni udarac (11. novembra)   
    •  U ponedeljak ujutru jedna raketa je eksplodirala u dvorištu privatne kuće u Netivotu nanoseći ogromnu materijalnu štetu. Kasnije je pogođena fabrika keramike.
    • U ponedeljak uveče (12. novembar) dve rakete ispaljene na grad Ofakim su presretnute.   
    •  Raketa ispaljena iz Gaze eksplodirala je na otvorenom prostoru u Ašdodu u utorak ujutru (13. novembar).  
    
   
  Ceiling of a home in Sderot which suffered a direct rocket hit
   
  Plafon kuće u Zderotu koja je direktno pogođena raketom (Foto: IDF portparol)

  Rocket fired from Gaza damaged a home in Netivot - Nov 12
     Raketa ispaljena iz Gaze oštetila je dom u Netivotu (Foto: IDF portparol)

   

  Trenutna kriza je nastala u subotu kada je jedna protivtenkovska raketa iz Gaze ispaljena na izraelski vojni džip blizu prelaza Karni, ranivši četvoricu vojnika, dvojicu teže. Pripadnici izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji su patrolirali u blizini prelaza, na teritoriji Izraela, direktno su pogođeni iz pravca Gaze. Dvojica su sa ozbiljnim povredama prevezeni u medicinski centar Soroka u Beršebi, dok su druga dva pripadnika IDF-a zbrinuta u medicinskom centru Barzilai u Aškelonu. IDF je odgovorio na napad.             

  Komanda civilne odbrane je naložila stanovnicima u blizini pojasa Gaze da ostanu na udaljenosti od 15 sekundi od zaštićenih zona, kao i da se ne zadržavaju na otvorenom. Nešto posle 21h, sistem raketne odbrane Gvozdena kupola presreo je raketu u blizini Aškelona. Druga raketa je eksplodirala je na otvorenom prostoru u blizini Ašdoda.       

  Nakon napada, Ministarstvo odbrane je naložilo privremeno zatvaranje prelaza Kerem Šalom, glavnog kontrolnog punkta kroz koji se isporučuje roba u Gazu. "IDF neće rizikovati živote zaposlenih na prelazu, niti živote trupa koje se tamo nalaze, uprkos velikoj važnosti obezbeđivanja nesmetane isporuke robe i humanitarne pomoći Gazi."      

  Premijer Netanijahu (11. novembar): "IDF odgovara i nastaviće agresivno da odgovara na napade terorističkih organizacija u Gazi. Potrebno je da svet shvati da Izrael neće sedeti skrštenih ruku dok pokušavaju da ga napadnu. Spremni smo da intenziviramo naš odgovor."   

   
   
   
   
   
  Tragovi dima nakon ispaljivanja raketa iz severnog dela pojasa Gaze  
   
  11. novembar, 2012 (Foto: Reuters)
   
   
  Ministar odbrane Ehud Barak: "Raketiranje je dans bilo nemilosrdno. Što se tiče Izraela, Hamas je odgovoran za lansiranje raketa i sve ostale pokušaje da se naudi našim vojnicima i civilima.   Hamas je taj koji će platiti cenu toga, a ta cena će biti bolna."     
   
  Izrael ni u kom obliku neće prihvatiti situaciju u kojoj Hamas menja "pravila" koja važe duž granice sa Gazom. Tokom protekla dva dana, IDF je, u skladu sa mojim instrukcijama, razmatrao mnoštvo opcija za snažniji odgovor na napade Hamasa i drugih terorističkih organizacija u Gazi. Nastavićemo sa sve intenzivnijim napadima."
         
  U odgovoru na raketni napad, Izraelske vazdušne snage (IAF) napale su pogon za proizvodnju oružja, dva skladišta oružja, kao i dve lansirne rampe u severnom delu pojasa Gaze. Mete napada su takođe bili i skladište oružja i uporišta terorista u južnom delu Gazu. Potvrđeni su direktni pogoci.      
   
  Tokom preoteklih nekoliko nedelja zabeležen je veći broj incidenata na jugu Gaze, uključujući i napad eksplozivom na oklopni transporter IDF-a u kome je ranjen komandant. U četvrtak 8. novembra inženjerske snage IDF-a otkrile su veći broj snažnih eksplozivnih sredstava u zapadnom delu zaštitnog zida. Nakon što su vojnici demontirali ova sredstva i popravljali zaštitnu ogradu došlo je do detonacije eksploziva u podzemnom tunelu. Nakon eksplozije otkriven je tunel dubok i širok četiri metra. U eksploziji je oštećen džip i lakši povređen jedan vojnik.       
   
 •  
 •