Dani izraelskog filma

Dani izraelskog filma

 •   Dom Omladine Beograda 9-12. maja
 •    
  Četvrtak, 9. Maj 
  20h INTIMNA GRAMATIKA
  Intimate Grammar (HA'DIKDUK HA'PENIMI, 2010. 110 min)
  Režija: Nir Bergman
  Uloge: Yehuda Almagor, Roi Alsberg, Roee Elsberg 
  Poetičan, rafiniran i duboko potresan film, nastao na osnovu jedne od najvoljenijih knjiga izraelskog pisca Davida Grosmana. “Intimna gramatika” je delikatna priča o dobu adolesencije, odrastanju i sazrevanju šezdesetih godina u Izraelu u atmosferi pred šestodnevni rat koji će promeniti zemlju iz korena. Film je superiorno pobedio na festivalu u Jerusalimu, Majamiju a dobio je i grand prix Tokijskog festivala. 

   
  Petak, 10. Maj 
  18h ŠIROM OTVORENIH OČIJU
  Eyes Wide Open (EYNAIM PEKOCHOT, 2008. 90min)
  Režija: Haim Tabakman
  Uloge: Tinkerbell, Isaac Charry, Zohar Strauss, Ran Danker 
  Šokantna i potresna priča o sukobu između seksualne želje i religioznih pravila. Radnja je smeštena u retko viđen deo Jerusalima gde žive pripadnici najortodoksnije zajednice Jevreja i prati  rađanje zabranjenih osećanja između Arona, oca porodice i njegovog mladog učenika, misterioznog Ezre… Film je premijerno prikazan u Torontu a dobio je niz nagrada u Stokholmu, Palm Biču, Kanu, Jerusalimu…

  20h PET SATI DO PARIZA
  Five Hours from Paris (HAMESH SHAOT ME'PARIZ,  2008. 90min)
  Režija: Leonid Prudovsky
  Uloge: Helena Yaralova, Dror Keren, Michael Warchaviak, Yoram Toledano 
  Jedna od najboljih izraelskih komedija poslednjih godina, “pravi dragulj” po kritičarima prestižnog Nju Jork Tajmsa, prati neočekivanu ljubavnu priču između dva živopisna karaktera, neurotičnog vozača taksija Jigala i lepe  ruske emigrantkinje Line…Film koji osvaja svojom humanošću i praskavim humorom… Film je dobio prve nagrade na festivaklu u Haifi i Napulju, a bio je u distribuciji širom sveta.

  Subota 11. Maj 
  18h ELI I BEN 
  ELI & BEN (2007. 90min)
  Režija : Uri Ravid
  Uloge: Lior Ashkenazi , Yuval Shevah, Nissan Nativ 
  Uzbudljiva, briljantno režirana priča o odrastanju sa jakom socijalnom porukom. Eli je tinejdžer kome se svet ruši kada njegov otac bude optužen za korupciju u javnom skandalu koji potresa zemlju. Uveren u njegovu nevinost kreće u pohod da otkrije prave krivce… Učesnik na preko pedeset svetskih festivala film je dobio i nekoliko prestižnih nagrada (Palm Bič, Boston, Moskva, Augsburg…)

  20h DOBRO JUTRO, GOSPODINE FIDELMAN
  Restoration (BOKER TOV ADON FIDELMAN,  2011. 102 min)
  Režija: Yossi Madmoni
  Uloge: Sasson Gabai, Henry David, Nevo Kimchi, Sarah Adler
  Delikatna priča o roditeljstvu, zabranjenoj ljubavi i epohama koje se smenjuju u centru su interesovanja ovog rafiniranog filma koji je oduševio svetsku kritiku i publiku osvojivši brojne nagraade na prestižnim festivalima (Sandens, Karlove Vari, Jerusalem Film Festival). Priča se odvija  u najstarijem delu Jerusalima, gde u radionicu za restauraciju antikviteta otpočinje neobična ljubavna priča sa iznenađujućim krajem… 

  Nedelja, 12. Maj 
  18h DEČAK DELFIN
  Dolphin Boy (2011, 72min) 
  Režija : Dani Menkin i Yonatan Nir
  Spektakularni  dokumentarac koji se prati kao uzbudljiva drama, sniman je četiri godine pod izuzetno teškim uslovima. Film prati Morada, arapskog tinejdžera koji je zbog traumatičnih događaja prestao da govori i komunicira sa ljudima. Nova radikalna psihijatirska terapija pokušava da ga izleči stavljajući ga u kontakt sa delfinima oko rta Ejlat… Film je bio na svim važnijim festivalima dokumentarnog filma, a inovativna tehnika podvodnog snimanja napravila je pravu revoluciju u žanru. 

  20h MOJA AUSTRALIJA
  My Australia (OSTRALIA SHELI, 2011. 96min)
  Režija: Ami Drozd
  Uloge: Gabriel Levin, David Mizrachi, Igor Obloza
  Jedan od retkih filmova koji se bavi prvom generacijom Jevreja nakon holokausta. Andžej i Tadek žive sa svojom majkom u malom poljskom gradiću iščekujući skori odlazak u Australiju. Kada saznaje da je njen sin član neo naci grupe, majka im otkriva da su oni u stvari Jevreji, da je ona priživela holokaust i da umesto Australije idu u Izrael… Potresan, očaravajući  i duboko human film koji je osvojio nagradu publike na festivalu u Jerusalemu.
   
  Dom omladine Beograda, Velika sala, Makedonska 22
  ​​
 • icon_zoom.png
  Izraelski Film Plakat 2 Izraelski Film Plakat 2
   
   
 •