64. godišnjica nezavisnosti

64. godišnjica nezavisnosti

 •   Poruka Nj.E. gospodina Josefa Levija, ambasadora Izraela, povodom 64-te godišnjice nezavisnosti Izraela
 • icon_zoom.png
   : WWW.JANKOPETKOVIC.COM
   
   
  Dragi prijatelji Izraela,
  Šalom!

  Naš prvi premijer David Ben Gurion je jednom prilikom rekao da u Izraelu, da biste bili realista, morate verovati u čuda.
   
  Danas proslavljamo 64 godine jednog velikog čuda, povratka drevne nacije kući i stvaranja moderne izraelske države. Kako je veličanstveno čudo Izrael danas.
   
  Čuda, zato što su pre samo 71 godinu Jevreji odvođeni u smrt jer su bili bez domovine i odbrane. A pogledajte nas danas!
   
  Čuda, zato što je pre 64 godine Izrael imao 650.000 stanovnika a danas ih ima gotovo 11 puta više, oko 8 miliona. Među graditeljima nacije bili su i imigranti sa prostora bivše Jugoslavije, koji su doprineli našoj snazi i suverenitetu.
   
  Čuda, zato što je hebrejski jezik 2000 godina bio jezik molitve a danas je izvor izuzetno dinamične i bogate književnosti i umetnosti.
   
  Čuda, zato što je pre 64 godine nova izraelska država bila samo siromašna pustinja i močvara. A danas je Izrael jedna od vodećih zemalja u oblasti visokih tehnologija i inovacija, « pametne » poljoprivrede i medicinskih istraživanja. Imamo deset laureata Nobelove nagrade i očekujemo nove nagrade i priznanja.
   
  Toliko mnogo čuda za tako malu naciju koja je kroz svoju istoriju doživela slavna poglavlja ali i velike nesreće i stradanja.
   
   
 •